«Το θηριώδες υπερπλεόνασμα, ύψους 4 δισ., πολύ πάνω ακόμα και από τις προβλέψεις, που ανακοινώθηκε για το 2023, είναι η άλλη όψη της φοροληστείας και της ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και των ‘λεφτόδεντρων που δεν υπάρχουν’, όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, υπάρχουν όμως για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους ‘στρατηγικούς επενδυτές’», σημειώνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως αναφέρει, «παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, σε τίποτα δεν θα ωφεληθεί ο λαός από αυτές τις ‘επιτυχίες’, ούτε καν με κάποια ‘ψίχουλα’ όπως γινόταν στο παρελθόν», ενώ υποστηρίζει πως «αυτοί που ‘τρίβουν τα χέρια τους’ είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις, και οι δανειστές-κοράκια με τις πρόωρες εξοφλήσεις».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κανόνων της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας που επιστρέφει, και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν αμφισβητεί κανένα άλλο κόμμα, για ‘ματωμένα πλεονάσματα’ και τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να πάρουν απάντηση από τον λαό και στις ευρωεκλογές του Ιούνη, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ», τονίζει καταληκτικά ο Περισσός.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, όταν το 2022 ήταν στο μηδέν.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2024, τα οποία υποβλήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας.