Με ένα καυστικό σκίτσο του Ερντογάν κυκλοφορεί σήμερα το νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo. Σε αυτό απεικονίζεται ο Τούρκος πρόεδρος γυμνός σε μία μπανιέρα  να παθαίνει ηλεκτροπληξία και τη λεζάντα «Ερντογάν, μόνο η μοίρα μπορεί να τον εξαφανίσει».

Όπως ήταν λογικό το εξώφυλλο αυτό προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην Άγκυρα.  Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τους τουρκικής προεδρίας, χαρακτήρισε το περιοδικό «κουρέλι» και τόνισε ότι «στις 28 Μαϊου, το έθνος μας θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση» «Αφού το κουρέλι του Charlie Hebdo έχει τρελαθεί τόσο πολύ αυτό σημαίνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο.

Δείτε το εξώφυλλο

H αντίδραση του Τσαβούσογλου

Μετά την κυκλοφορία του περιοδικού, η παρέμβαση του Τσαβούσογλου ήταν άμεση. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι «το διαβόητο περιοδικό συνεχίζει να προσβάλει το τουρκικό έθνος».

«Το Charlie Hebdo, το διαβόητο Charlie Hebdo, συνεχίζει να προσβάλλει το τουρκικό έθνος. Ας μην ξεχνάμε! Αυτοί που εξυμνούν το κακό, πάντα πνίγονται στο δικό τους μίσος και στην κακία τους.

Αυτό που είναι πραγματικά υποδειγματικό είναι ότι αυτοί που δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ελεύθερη βούληση του Τουρκικού Έθνους με διάφορα παιχνίδια βασίζονται απεγνωσμένα στη μοίρα.», ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του.

Έξαλλος και ο Καλίν για το εξώφυλλο

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τους τουρκικής προεδρίας, χαρακτήρισε το περιοδικό «κουρέλι» και τόνισε ότι «στις 28 Μαϊου, το έθνος μας θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση». ««Αφού το κουρέλι του Charlie Hebdo έχει τρελαθεί τόσο πολύ αυτό σημαίνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο.

Το κακό μερικές φορές είναι έτσι. Οδηγεί το καλό. Μην ανησυχείς CH. Το έθνος μας στις 28 Μαϊου, θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση, με πιο δυνατή φωνή» δήλωσε ο Καλίν.

Η κόντρα του περιοδικού και της Τουρκίας

Πολλές φορές η Τουρκία έχει καταφερθεί με τοποθετήσεις αξιωματούχων έναντι του περιοδικού που είχε γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης από ακραίους μουσουλμάνους.
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο νεκροί αστυνομικοί) και επτά τραυματίες.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός πως είχε δημοσιεύσει γελοιογραφίες που θεωρήθηκαν προσβλητικές για τους μουσουλμάνους. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, το περιοδικό ανάρτησε σκίτσο που έδειχνε τα συντρίμμια και το ειρωνικό μήνυμα «Δεν χρειάζεται να στείλεις τανκς».
Την ανάρτηση του γαλλικού περιοδικού έσπευσε να καταδικάσει ο Σερντάρ Κίλιτς, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τον Λίβανο.

«Είσαι αηδιαστικό όπως πάντα. Θα μπορούσα να κάνω ένα μακροσκελές και συναισθηματικό σχόλιο, αλλά θεώρησα ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειας, δεδομένου ότι προφανώς έχετε χάσει όλες τις αξίες που συνθέτουν έναν άνθρωπο και ως εκ τούτου δεν θα καταλαβαίνατε ούτε μια λέξη από αυτό».Και το 2020 όμως, ένα άλλο σκίτσο του περιοδικό εμφάνιζε τον Ερντογάν ημίγυμνο να σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας και να αναφωνεί «Ωωωω! Ο Προφήτης!», ενώ στη λεζάντα αναγράφεται: «Ερντογάν: Στα απόκρυφά του είναι αστείος».

Αντίδραση και από τον Φαχρετίν Αλτούν

Μέσα σε εκείνους που αντέδρασαν ήταν και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αντέδρασε λέγοντας ότι η μεγάλη επιτυχία του Ερντογάν στις εκλογές έχει κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους.

«Φαίνεται ότι η μεγάλη επιτυχία του Προέδρου μας στις εκλογές της 14ης Μαΐου έκανε και αυτούς τους στερημένους της τιμής να χάσουν τον ύπνο τους, να εξαπλώσουν τις αρρωστημένες τους διαθέσεις και να ξεράσουν τις μνησικακίες και τα μίση τους».

Και πρόσθεσε:

«Προς Charlie Hebdo και συν αυτώ: Ό,τι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να εκφοβίσετε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορείτε να μας απομακρύνετε από τον δρόμο μας. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την ανηθικότητα και τους κοιτάμε με βλέμμα οίκτου καθώς παλεύουν σε αυτή την απελπισία».

Λίγα λόγια για το Charlie Hebdo

Το Charlie Hebdo είναι γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό σατιρικού περιεχομένου, του οποίου ο πολιτικός προσανατολισμός βρίσκεται προς την αριστερά. Σε μεγάλο βαθμό εικονογραφημένο, αποτελείται από αριθμό στηλών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιεί ερευνητική δημοσιογραφία δημοσιεύοντας ρεπορτάζ από το εξωτερικό ή αναφορικά με θεματολογίες όπως οι αιρέσεις, η ακροδεξιά, ο καθολικισμός, ο ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, η πολιτική, ο πολιτισμός, κτλ.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Σαρμπονιέ, αρχισυντάκτη, η σύνταξη του περιοδικού αντικατοπτρίζει «όλες τις συνιστώσες της πλουραλιστικής αριστεράς, καθώς και τους απέχοντες των εκλογών». Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δύο ένοπλοι επιτέθηκαν στα γραφεία του περιοδικού, σε τρομοκρατική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία 12 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και τον τραυματισμό πολλών άλλων.