Να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία ελήφθη η απόφαση για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, προπονητή μπάσκετ από το Ρέθυμνο, που είχε φυλακιστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Η απόφαση της αποφυλάκισης του συγκεκριμένου προσώπου έχει αναστατώσει την κοινωνία του Ρεθύμνου, έχοντας μάλιστα προκαλέσει μία εκτεταμένη συζήτηση για τον σωφρονιστικό κώδικα και τις διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα σε ποινικούς με ειδεχθή εγκλήματα να βρεθούν εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, «δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ειδικότερα το δικαιολογημένο ενδιαφέρον των δικηγόρων του Ρεθύμνου σχετικά με αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι ο ΔΣΡ είχε παραστεί τότε εναντίον του προαναφερόμενου κατηγορουμένου για την υποστήριξη των κατηγοριών, ως πολιτική αγωγή, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των ανηλίκων θυμάτων».

Και επισημαίνει πως εκτιμά ότι «ωρίμασε ο καιρός για μια νηφάλια, ενδελεχή και ποιοτική βελτίωση των προϋποθέσεων, με τη συνδρομή των οποίων θα νομιμοποιείται η υφ’όρον απόλυση σε όσους εκτίουν ποινές κυρίως προσκαίρου ή ισοβίας κάθειρξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

Η ανακοίνωση του ΔΣΡ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, επ’αφορμή των έντονων αλλά αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε η υφ’όρον απόλυση του αμετάκλητα καταδικασθέντος σε συνολική ποινή κάθειρξης 401 ετών Ν. Σειραγάκη από τις δικαστικές φυλακές και της παρέμβασης του Εισαγγελέα Α.Π., αναμένει τη διερεύνηση κατά τρόπο εξαντλητικό των ποιοτικών κριτηρίων βάσει των οποίων το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου ήχθη κατά πλειοψηφία σε αυτή την απόφαση.

Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ειδικότερα το δικαιολογημένο ενδιαφέρον των δικηγόρων του Ρεθύμνου σχετικά με αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι ο ΔΣΡ είχε παραστεί τότε εναντίον του προαναφερόμενου κατηγορουμένου για την υποστήριξη των κατηγοριών, ως πολιτική αγωγή, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των ανηλίκων θυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι ωρίμασε ο καιρός για μια νηφάλια, ενδελεχή και ποιοτική βελτίωση των προϋποθέσεων, με τη συνδρομή των οποίων θα νομιμοποιείται η υφ’όρον απόλυση σε όσους εκτίουν ποινές κυρίως προσκαίρου ή ισοβίας κάθειρξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.