Η τεχνολογία των drone κυριολεκτικά άλλαξε τη θέα  -και δημιούργησε μια νέα αγορά που άνοιξε τους ορίζοντες της φωτογραφίας και του βίντεο.

O Δημήτρης Τζανκατιάν είναι ένας από τους πρωτεργάτες των drone στην Ελλάδα.

Το 2022, ο Δημήτρης «έβαλε γκολ» όταν κατέβασε με το drone του την μπάλα στο γήπεδο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

«Μας είχαν καλέσει από την ΕΠΟ για να μας ρωτήσουν πώς θα μπορούσε η μπάλα να μεταφερθεί στο γήπεδο με ασφάλεια, καθώς ήθελαν κάτι φαντασμαγορικό για τον τελικό» λέει στο in o Δημήτρης Τζανκατιάν, μισός Έλληνας και μισός Αρμένιος.

Μια άλλη δύσκολη αποστολή που ανέλαβε ήταν να αντικαταστήσει τον χειριστή drone στα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας Bricklayer στη Θεσσαλονίκη.

O Δημήτρης Τζανκατιάν κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα

«Από τη στιγμή που μου το είπαν έπρεπε να βγάλω εισιτήρια να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη για το γύρισμα και την επομένη να γυρίσω στην Αθήνα. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία που μου άνοιξε πόρτες, καθώς ο διευθυντής φωτογραφίας έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος» λέει ο ίδιος.

«Η ενασχόλησή του με την εικονοληψία ξεκίνησε ως χόμπι το 2018, όταν αγόρασα το πρώτο μου drone. Με ενθουσίασε το γεγονός ότι αυτό το μικρό ελικοπτεράκι μπορεί να πετάξει και να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο που ήταν αδύνατο να τραβηχτούν με επίγειες κάμερες» αναφέρει.

Μετέωρα, πολλά ελληνικά νησιά αλλά και προορισμοί του εξωτερικού όπως η Ισλανδία, η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία είναι μερικά από τα μέρη που έχει εξερευνήσει από ψηλά ο χειριστής και εικονολήπτης. Πολλά εντυπωσιακές σκηνές αναρτώνται στους λογαριασμούς του στο Instagram και το YouTube.

«Ένα από τα πιο περίεργα μέρη ήταν η Κωνσταντινούπολη μιας και εκεί τα drone απαγορεύονται αν δεν είσαι ντόπιος» λέει ο Δημήτρης. «Αξιοσημείωτο ήταν και το ταξίδι στην Καππαδοκία, όταν πέταξα τα drone και είδα από ψηλά αερόστατα να προετοιμάζονται για απογείωση. Η εικόνα έμοιαζε σαν λάμπες που αναβοσβήνουν.

Ως επαγγελματίας των drone, ο Δημήτρης πρέπει να ακολουθεί μια τυπική διαδικασία για κάθε αποστολή, διαδικασία που προβλέπει τη χορήγηση άδειας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων, όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής.

Ενίοτε πρέπει να αντιμετωπίσει και την καχυποψία κάποιων περαστικών ή να ικανοποιεί παράξενα αιτήματα: «Στο παρελθόν μας ζήτησαν να παραδώσουμε με drone το δαχτυλίδι για πρόταση γάμου. Ήταν πολύ συγκινητική εμπειρία» λέει.

Η εντυπωσιακή συλλογή εικόνων συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς ο Δημήτρης σχεδιάζει να ταξιδέψει με το drone του τον γύρο του κόσμου.