Τον Μάιο 2021, ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που υπέγραψε τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών του UN Global Compact και του UN Women, αναλαμβάνοντας έτσι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εφαρμογή του κατάλληλου πλαισίου για την ενίσχυση και την προώθηση της ισότητας. Έκτοτε, αποδεικνύει σταθερά τη δέσμευσή της στον στόχο αυτό, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με σαφώς ορισμένα και στερεά βήματα. Ο λόγος, φυσικά, για την Τράπεζα Πειραιώς που, εκτός των άλλων γιορτάζει τον ένα χρόνο από τη δημιουργία του πρωτοποριακού προγράμματος EQUALL.

EQUALL στην πράξη

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα EQUALL; Γνωρίζοντας καλά τις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, αλλά και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των γυναικών στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση.

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλευρό των γυναικών

Ήδη, μέσα σε 12 μήνες από το άνοιγμα της αυλαίας του προγράμματος EQUALL έχουν αναπτυχθεί από την Τράπεζα σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τους τομείς της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Με τη δράση «Women Founders and Makers», η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση να αποκτήσουν την απαραίτητη επιμόρφωση (training) μέσα από εκπαιδευτικές ενότητες που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό από την Ομάδα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας AHEAD – Alba Hub for Entrepreneurship and Development του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, αλλά και να έχουν καθοδήγηση (mentoring) και δικτύωση (networking) με την υποστήριξη που προσφέρει ο στρατηγικός συνεργάτης 100mentors ειδικά για τις συμμετέχουσες.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς κατέχουν και οι γυναίκες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι οποίες λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη μέσω της δράσης «Women Back to Work». Στο πλαίσιο της δράσης αυτής επιμορφώνονται σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας (training) με βάση ενότητες που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτό το σκοπό από την ομάδα του Executive Education του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, ενώ λαμβάνουν καθοδήγηση (mentoring) και δικτύωση (networking) που έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί οι 100mentors.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δράση «Women in Agriculture», που απευθύνεται σε γυναίκες που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αγροδιατροφή ή τον αγροτουρισμό. Και σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχουσες παρακολουθούν πρόγραμμα επιμόρφωσης (training) ειδικά σχεδιασμένο από τους καθηγητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, αλλά και βιωματικής μάθησης και δικτύωσης. Η βιωματική μάθηση συνίσταται σε mentoring και ζωντανές συνεδρίες (live sessions) για καθεμιά από τις ενότητες επιμόρφωσης, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με καθηγητές και έμπειρους επαγγελματίες μέσω της εφαρμογής των 100mentors, αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία.

Για να στηρίξει τις γυναίκες επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει και προσφέρει το «Πειραιώς EQUALL 360°», μια ολοκληρωμένη πρόταση προϊόντων και υπηρεσιών με ειδική τιμολόγηση και προνόμια, που απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνες, προωθώντας την ισότιμη πρόσβασή τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Profession has no Gender

Αναγνωρίζοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή ενημέρωση και προετοιμασία των νέων, τόσο για τη δική τους επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ταυτόχρονα το «Profession has no Gender», το οποίο εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα EQUALL. Στόχος του η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς ως προς τα έμφυλα στερεότυπα που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική πορεία, και η συνειδητοποίηση ότι όλοι κι όλες, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σε στρατηγική συνεργασία με το The Tipping Point, έχει ήδη φέρει σε επαφή ομάδες μαθητών και μαθητριών από δημόσια Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια ανά την Ελλάδα με μέντορες και μεντόρισσες που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα στερεοτυπικά συνυφασμένα με το άλλο φύλο. Γυναίκες και άνδρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδέονται διαδικτυακά με τις μαθητικές ομάδες και μοιράζονται την πορεία, τις εμπειρίες τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τα επιτεύγματά τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα στερεότυπα να ορίζουν τους στόχους μας.

Ένας χρόνος συνεχούς δράσης

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, πάντως, είναι ότι μέσα σε έναν χρόνο η Τράπεζα έχει ήδη υλοποιήσει δύο κύκλους των δράσεων «Women Founders and Makers» και «Women Back to Work», αλλά και έναν κύκλο δράσης «Women in Agriculture», ενώ το «Profession has no Gender» είναι σε συνεχή εξέλιξη κάθε σχολική χρονιά. Οι αιτήσεις συμμετοχής στους επόμενους κύκλους των EQUALL δράσεων είναι ανοιχτές έως και τις 27 Μαρτίου 2023 στο www.equall.gr.

Όσον αφορά τους κύκλους που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στους δύο πρώτους κύκλους του «Women Founders and Makers», για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, οι οποίοι διήρκεσαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022 και από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, υποβλήθηκαν 1.424 αιτήσεις συμμετοχής για 100 θέσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχουσών ήταν τα 37 έτη και πάνω από το 68% προερχόταν από την ελληνική περιφέρεια (εκτός του νομού Αττικής). Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι το 94% των γυναικών που συμμετείχαν, είχαν ήδη σε εξέλιξη μια νέα επιχειρηματική ιδέα.

Στους δύο κύκλους του «Women Back to Work», που διήρκεσαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022 και από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, υποβλήθηκαν 575 αιτήσεις για 100 θέσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχουσών ήταν τα 38 έτη, ενώ πάνω από το 70% προέρχονταν από την ελληνική περιφέρεια (εκτός του νομού Αττικής). Από τις γυναίκες που έγιναν δεκτές στο πρόγραμμα, περισσότερες από το 90% ήταν άνεργες ή ημιαπασχολούμενες.

Τέλος, στον πρώτο κύκλο του  «Women in Agriculture», που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, υποβλήθηκαν 163 αιτήσεις για 50 θέσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχουσών ήταν τα 38 έτη και πάνω από το 90% προέρχονταν από την ελληνική περιφέρεια. Περισσότερες από το 62% των συμμετεχουσών είχαν σε εξέλιξη μια νέα επιχειρηματική ιδέα που αφορούσε την αγροδιατροφή ή τον αγροτουρισμό.

Παραμένοντας σταθερά δεσμευμένη στην επιχειρηματική, εργασιακή και κοινωνική υποστήριξη των γυναικών και λαμβάνοντας συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την Ισότητα των Φύλων, η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε για δεύτερη συνεχή χρονιά μια από τις 484 εταιρείες παγκοσμίως που εντάχθηκαν στον Δείκτη 2023 Gender–Equality του Bloomberg. Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος καταγράφει και αποτιμά την επίδοση των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί στη διαφάνεια των στοιχείων τους ως προς την υλοποίηση των πολιτικών και των δράσεων που αναπτύσσουν για την Ισότητα των Φύλων σε πέντε διακριτούς τομείς: τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και διαδικασίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, την ισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, τη χωρίς αποκλεισμούς εταιρική κουλτούρα, την εφαρμογή των πολιτικών κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της προσωπικής/επαγγελματικής ανάπτυξης στην κοινωνία.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς.