Λένε πως ο χωρισμός είναι σαν ένας μικρός θάνατος. Ακόμα και όταν εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει να βάλει τέλος, είναι δύσκολο να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια και να του πεις ότι δεν είσαι πια ερωτευμένος.

Ο χωρισμός δεν είναι εύκολος για κανένα από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Ακριβώς για αυτό συχνά οι άνθρωποι παραμένουν σε σχέσεις περισσότερο από όσο θα ήθελαν ή ακόμα προσπαθούν να προκαλέσουν τον σύντροφό τους ώστε να πει αυτός αντίο.

Όσο τρομακτικό κι αν αισθάνεστε το τέλος μιας σχέσης, αν πραγματικά δεν είστε ευτυχισμένοι και έχετε εξαντλήσει τις άλλες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας  οφείλετε να δώσετε τέλος νωρίτερα, παρά αργότερα.

Πέντε οδηγίες για να χωρίσετε πολιτισμένα

Με αυτές τις κινήσεις μπορείτε να χωρίσετε χωρίς να πληγώσετε τον σύντροφό σας.

  1. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τη σχέση σας και να σχεδιάσετε τι θα πείτε.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε να χωρίσετε και πώς μπορείτε να το εκφράσετε αυτό στο άλλο άτομο. Σκεφτείτε τι μάθατε από αυτή τη σχέση, για τον εαυτό σας, τις αντοχές σας, για το πώς λειτουργούν οι σχέσεις.

Ο προβληματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να προετοιμαστείτε για τον χωρισμό. Θυμηθείτε πως πρέπει να είστε ευγενικοί και ειλικρινείς.

  1. Δώστε συγκεκριμένους και λογικούς λόγους για τους οποίους θέλετε να χωρίσετε.

Να είστε σταθεροί και ξεκάθαροι όταν εκθέτετε τους λόγους για τους οποίους η σχέση δεν λειτουργεί. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σκληρό, αλλά αν το κάνετε με συμπόνια, η λογική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το άλλο άτομο να αντιμετωπίσει τον χωρισμό πιο ομαλά.

Αν δεν έχετε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, προσπαθήστε να επικεντρώσετε τους λόγους χωρισμού στη σχέση και στον/στην σύντροφο και τον χαρακτήρα του.

  1. Αποφύγετε τα κλισέ του τύπου «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω».

Ο στόχος ενός χωρισμού είναι να τελειώσουν τα πράγματα χωρίς πολύ πόνο και θυμό και όχι να πληγωθεί η αυτοεκτίμησή του άλλου. Είναι σημαντικό να λείπουν οι κοινότυπες δικαιολογίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης χωρισμού.

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του «εγώ» για να εξηγήσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να επιρρίψετε ευθύνες. Όταν προσπαθείτε να εξηγήσετε γιατί θέλετε να χωρίσετε, είναι εύκολο για το άλλο άτομο να νιώσει ότι δέχεται επίθεση ή ότι κατηγορείται για τα προβλήματα στη σχέση.

  1. Να είστε ευγενικοί αλλά σταθεροί αν προσπαθήσουν να σας πείσουν να μείνετε μαζί.

Αντί να αφήσετε τη συζήτηση να μετατραπεί σε καυγά, απλώς πείτε: «Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η απόφαση που πρέπει να πάρω». Αν δεν σεβαστούν την απόφασή σας και συνεχίσουν να σας πιέζουν, τότε πείτε τους ευγενικά ότι η απόφασή σας είναι οριστική και μετά φύγετε.

Το πιο σημαντικό είναι να μην επικοινωνήσετε με τον πρώην σας για μερικούς μήνες μετά τον χωρισμό σας. Δώστε του τον χρόνο επεξεργαστεί τον χωρισμό.

  1. Μην πείτε ότι μπορείτε να μείνετε φίλοι

Μην κάνετε αυτό το λάθος. Πολλές φορές θεωρούμε πως είναι καλό να πούμε στον άλλον πως θα θέλαμε να παραμείνουμε φίλοι. Ξέρετε πολύ καλά όμως, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και αν ο σύντροφός σας είναι το στενό φιλικό σας περιβάλλον, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε φίλοι με έναν πρώην.

Έτσι, αν ο σύντροφός σας σάς κάνει πρόταση αλλά εσείς δεν θέλετε να συνεχίσετε τη φιλία, να είστε ειλικρινείς και να τον ενημερώσετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

  1. Μην μπείτε σε μια νέα σχέση αμέσως

Ή τουλάχιστον μην το δημοσιοποιήσετε κατευθείαν. Μην επιδεινώνετε τον πόνο που βιώνει ο πρώην σας μετά τον χωρισμό με το να ξαναμπείτε κατευθείαν σε μια νέα σχέση μια εβδομάδα αργότερα.

Και εσείς χρειάζεστε χρόνο για να ξεπεράσετε τον χωρισμό αλλά και ο πρώην σας για να το διαχειριστεί.