Ένα καλό κλίμα που ευνοεί την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας και σειρά ευκαιριών εφόσον προκύψουν λύσεις ήταν το μήνυμα που έφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του στην Άγκυρα και είχε δει από ψηλά τα αποτελέσματα της ισοπέδωσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην γείτονα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διά του Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να στηρίξει με όλες τις της δυνάμεις ένα διάλογο. Και υπογραμμίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ιδανικό θα ήταν να υπάρξουν λύσεις.

Εφόσον προκύψουν λύσεις

Ωστόσο τα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι είναι στις προτεραιότητες των ΗΠΑ. Μιλούν για λύσεις εφόσον αυτές προκύψουν και όχι για πίεση ώστε αυτές να δρομολογηθούν.

Ούτε για πρωτοβουλίες από την αμερικανική πλευρά ώστε να κινητοποιηθούν εξελίξεις.

Βολεύει και η ακινησία

Αυτό που οι ΗΠΑ επιθυμούν η σταθερότητα και η έλλειψη εντάσεων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει διπλωματική ακινησία.

Δεν επιθυμούν ρητορική έντασης και ακόμα περισσότερο δεν επιθυμούν οποιοδήποτε επεισόδιο, μικρό ή μεγάλο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Για αυτό και υπερθεματίζουν στο καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την άμεση κινητοποίηση της Αθήνας να προσφέρει βοήθεια στην Άγκυρα μετά τους σεισμούς ζητώντας εμφατικά να μην χαθεί το μομέντουμ.

Ένα μομέντουμ που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα ποθητό μορατόριουμ «ήρεμων νερών» στην Ανατολική Μεσόγειο προς εξυπηρέτηση όλων.

Ενεργειακή ασφάλεια

Με λέξη – κλειδί για τους αμερικανούς το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προχωρήσουν όλα τα έργα που συνδέονται με τα ενεργειακά και αφορούν την Ελλάδα. Σαφείς οι αναφορές Μπλίνκεν και στους διασυνδετήριους αγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο κείμενο του στρατηγικού διαλόγου τονίζονται και οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

Και πέραν αυτού ουδέν

Η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ η οποία παρακινήθηκε με κίνητρο επίσης την ενέργεια άλλωστε θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα και για την επίλυση διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, ωστόσο το κλίμα όσο και να βελτιώθηκε δεν είναι ώριμο ούτε στην Αθήνα ούτε στην Άγκυρα. Και δη ενόψει εκλογών.

Μήνυμα σε όλους

Το αγκάθι τις προεκλογικής περιόδου αναγνώρισε και ο Άντονι Μπλίνκεν, στέλνοντας και ένα έμμεσο μήνυμα στις δύο πλευρές να μην επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν το κλίμα.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την προσήλωση της στη συμμαχία με τις ΗΠΑ. Έχει επενδύσει τα μέγιστα σε αυτήν και είναι ένας δεδομένος και σταθερός σύμμαχος. Αποκλείοντας κινδύνους που η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αντιμετωπίζει από ρωσικές εταιρίες πχ στο Λίβανο.

Ή από τη στενή σχέση Ρωσίας – Τουρκίας. Στην οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν το βάρος και να την ανατρέψουν.

Ως εκ τούτου ένα παράθυρο παραχωρήσεων ανοίγει πιο εύκολα προς την πλευρά της Τουρκίας παρά της Ελλάδας.

«Συμφωνώ» γενικά

Ο Μπλίνκεν άλλωστε απέφυγε να πάρει θέση στις ελληνοτουρκικές διαφορές, συμφωνώντας μεν γενικά με το Νίκο Δένδια, στους γενικούς χαρακτηρισμούς περί παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, με ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο στην ανάγκη διενέργειας εκλογών στη Λιβύη και δημιουργία συνθηκών σταθερότητας.