Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να μειώνεται μέρα με την ημέρα. Νωρίτερα, η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, πράγμα που είχε να συμβεί από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, σχεδόν τρεις μήνες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή την στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 49,9 ευρώ η MWh, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται λίγο πάνω από την περιοχή των 50 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή εφόσον εδραιωθεί μπορεί να δώσει ακόμη και μία μονάδα πάνω στο ΑΕΠ της χώρας για το 2023, ενώ και η χονδρική τιμή του ρεύματος θα κινηθεί πτωτικά.

Βραχυπρόθεσμες οι μειώσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2022, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η Shell εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, λόγω των εμποδίων στην παραγωγή.

Ανταγωνισμός με την Ασία

Οι μετεωρολόγοι βλέπουν τον Φεβρουάριο να «αποχαιρετά» τη βορειοδυτική Ευρώπη με ψυχρότερο καιρό, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Όμως, αν και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες της αγοράς λόγω αυξημένης ζήτησης, προς το παρόν παραμένει κοινή αίσθηση ότι η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του χειμώνα 2022-2023.

Η Shell όμως έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030, διατηρώντας ψηλά τις τιμές.

«Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τις περιορισμένες νέες ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα δύο χρόνια και (η οποία) μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα», ανέφερε η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική.

Το πρωί της Πέμπτης πάντως, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν 3,2% χαμηλότερα στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.