Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζανάκης: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού

Τζανάκης: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού

Εκθετική είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Γρίπη και κοροναϊός είναι οι δύο ασθένειες που αυτήν την στιγμή δείχνουν να επικρατούν και να προκαλούν ουρές στα νοσοκομεία. Πάνω από 200 ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία σε εβδομαδιαία βάση, την ώρα που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 160.

Μιλώντας σε εκπομπή του Action24, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα η κατάσταση αυτή οφείλεται στο μικρό ποσοστό εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid 19, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις έχει εμβολιαστεί στην κρίσιμη ηλικία άνω των 65 ετών.

Νέα έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό

Ο καθηγητής πνευμονολογίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τέλος της πανδημίας. Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα με τους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι η κορύφωση της γρίπης ήρθε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, κάτι που ισχύει και για κάποιους άλλους παρόμοιους ιούς.

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον κορωνοϊό, καθώς, όπως όλα δείχνουν το κύμα των λοιμώξεων θα συνεχιστεί και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Ο κ. Τζανάκης απέδωσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις για πολλές υποπαραλλαγές της Όμικρον, με μεγάλη μεταδοτικότητα διαφεύγουν της ανοσίας.

Δείτε το βίντεο

Στην Ελλάδα η επικίνδυνη μετάλλαξη Kraken

Η μετάλλαξη Kraken βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως έχει ανιχνευθεί σε μόλις 6 δείγματα, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα υποπαραλλαγή είναι 40% πιο μεταδοτική και ανθεκτική από κάθε άλλη μετάλλαξη του κοροναϊού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η  Kraken ή αλλιώς XBB.1.5, είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εμφανίστηκε σε αρκετές χώρες. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή.

Τα συμπτώματα

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της Kraken, φαίνεται να είναι  αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

Πλήρη επικράτηση σε δύο μήνες «βλέπει» ο ECDC

H υποπαραλλαγή XBB.1.5 τoυ κοροναϊού, γνωστή και ως Kraken, θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα με δύο μήνες, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι «χαμηλός», όμως οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν «μέτριο ως υψηλό» ρίσκο, εκτιμά το ECDC σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από XBB.1.5 διαφέρει σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον», επισημαίνει.

Ωστόσο η εξάπλωση της Kraken είναι εκρηκτική, περίπου 12% ταχύτερη σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το στέλεχος τον Οκτώβριο. Στις βορειοανατολικές πολιτείες βαίνει ήδη προς επικράτηση.

Στην Ευρώπη, η αναλογία της XBB.1.5 στα κρούσματα Covid-19 ήταν χαμηλή, κάτω από 2,5%, τις τελευταίες δύο εβδομάδες του 2022, τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις. Πιθανώς έχει αυξηθεί έκτοτε.

Εκρηκτική η αύξηση των κρουσμάτων της Kraken στις ΗΠΑ

Η πιο πρόσφατη παραλλαγή που ανησυχεί, τόσο το ιατρικό προσωπικό, όσο και τους λοιμωξιολόγους είναι η XBB.1.5, ή αλλιώς «kraken», όπως έχει ονομαστεί από μια ομάδα επιστημόνων που ονομάζει νέες παραλλαγές από μυθολογικά πλάσματα για να κάνει την εξέλιξη του ιού πιο προσιτή στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη XBB.1.5 είναι παράγωγη της παραλλαγής XBB ή αλλιώς omicron.

Στις ΗΠΑ, η μετάλλαξη Kraken εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 και εξαπλώθηκε γρήγορα στη χώρα, ενώ πλέον έχει φτάσει να ευθύνεται για το 28% των νέων κρουσμάτων κοροναϊού. Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των κρουσμάτων από COVID στην Αγγλία.

Δεδομένου αυτού που βλέπουμε στις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι η XBB.1.5 θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη με τον καιρό. Όμως, καθώς υπάρχουν πάντα διαφορές στους πληθυσμούς (για παράδειγμα, ποσοστά εμβολιασμού και κοινωνική συμπεριφορά), είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024