Μια ελίτ μονάδα της αστυνομίας του Μπαγκλαντές εκβιάζει, παρενοχλεί και συλλαμβάνει αυθαίρετα πρόσφυγες Ροχίνγκια, τους οποίους έχει αναλάβει να προστατεύει, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η μονάδα APBn της αστυνομίας του Μπαγκλαντές είναι αρμόδια για τους καταυλισμούς προσφύγων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων έφυγαν από τη Μιανμάρ για να ξεφύγουν από τις διώξεις του στρατού.

Ωστόσο πρόσφυγες και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν στο HRW ότι η κατάσταση ασφαλείας στον καταυλισμό Κοξ Μπαζάρ έχει επιδεινωθεί αφότου η μονάδα αυτή της αστυνομίας ανέλαβε τη φύλαξή του, το 2020.

Μίλησε με δεκάδες Ροχίνγκια

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι μίλησε με δεκάδες Ροχίνγκια που ζουν στον υπερπλήρη αυτό καταυλισμό στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές και κατέγραψε τουλάχιστον 16 περιστατικά σοβαρών παραβιάσεων που διέπραξαν μέλη της APBn.

Ωστόσο ο διοικητής της μονάδας Σιέντ Χαρούνορ Ρασίντ χαρακτήρισε «αμφίβολη» την έκθεση. «Οι εγκληματίες διηγούνται ψευδή γεγονότα και το HRW τα καταγράφει. Είναι σα να παίζει το παιχνίδι των εγκληματιών», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι η μονάδα θα ξεκινήσει έρευνα «αν λάβει συγκεκριμένες καταγγελίες».

Από την πλευρά τους αρκετοί πρόσφυγες Ροχίνγκια δήλωσαν ότι η κακομεταχείριση από την αστυνομία είναι «ενδημική».

«Πριν μερικές ημέρες επέστρεφα στον καταυλισμό (…) άνδρες της APBn με συνέλαβαν στο σημείο ελέγχου, με ανέκριναν και με χαστούκισαν», δήλωσε ο 20χρονος Αλί Ζάκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί πήραν το κινητό του τηλέφωνο και τα χρήματα που είχε.

Μια άλλη πρόσφυγας, η 45χρονη Σιτάρα Μπίμπι, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να δώσει ποσό αντίστοιχο των 30 δολαρίων στους αστυνομικούς. «Αν δεν τους πλήρωνα, η αστυνομία θα κατηγορούσε τον γιο μου για λαθρεμπόριο ναρκωτικών», εξήγησε.

Αξιωματούχος των Ροχίνγκια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν την αστυνομία για να μετακινούνται μεταξύ των καταυλισμών ή για να μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς αργά το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ