Διεθνής συνάντηση που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει τη δημιουργία παγκόσμιου δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης λυμάτων που θα καλύπτει και αεροδρόμια, δήλωσε την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά την απόφαση αρκετών χωρών να ελέγχουν τις πτήσεις από Κίνα.

Η παρακολούθηση των λυμάτων σε κομβικά αεροδρόμια ήταν ένα από τα μέτρα που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της έλλειψης γενετικών δεδομένων για τη μεγάλη επιδημία Covid-19 στην Κίνα.

Υποδομές για ελέγχους στα λύματα αεροπλάνων και αεροδρομίων δημιουργούν εξάλλου και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μετρήσεις στα λύματα είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της Covid. Και, χάρη σε πρόσφατες προόδους, οι μετρήσεις αυτές μπορούν να αποκαλύπτουν όχι μόνο το ιικό φορτίο αλλά και τα γνωστά ή άγνωστα στελέχη του SARS-CoV-2.

Η ελπίδα είναι ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο μετρήσεων θα προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση όχι μόνο για νέα στελέχη της Covid-19 αλλά και για άλλες αναδυόμενες ασθένειες, δήλωσε στο Reuters ο Μπερντ Γκόλικ, ειδικός της Κομισιόν για την ποιότητα του νερού και μέλος της ομάδας που συνέταξε τις συστάσεις της ΕΕ για τις μετρήσεις.

Ένα τέτοιο δίκτυο θα ήταν χρήσιμο όταν μια χώρα αρνείται ή αδυνατεί να προσφέρει επαρκή δεδομένα γονιδιωματικής επιτήρησης, επισήμανε. «Ανάβει ένα κερί στο σκοτάδι» είπε.

Η διεθνής συνάντηση που προγραμματίζεται για αυτή την εβδομάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για τον συντονισμό των εθνικών προσπαθειών και την παροχή συνολικής, παγκόσμιας εικόνας.

Η παρακολούθηση των λυμάτων γίνεται εξάλλου πιο σημαντική τώρα που οι έλεγχοι ρουτίνας περιορίζονται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εξετάσεις Covid-19 έχουν μειωθεί κατά 90% τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου θα είχε πάντως να αντιμετωπίσει τεχνικές προκλήσεις, επισήμανε ο Γκόλικ, προκλήσεις όπως οι μέθοδοι συλλογής και αποθήκευσης δειγμάτων και η ερμηνεία των δεδομένων.