Αυτή τη φορά το εμπόδιο έμοιαζε ανυπέρβλητο ακόμα και για εκείνον που έχει μάθει να μην καταλαβαίνει από εμπόδια. Αυτή τη φορά η ομάδα που για δύο σερί Παγκόσμια Κύπελλα έκανε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να παραμιλά, έπεσε πάνω σε εκείνον που έχει… ορκιστεί να πάει μέχρι τέλους. Και όταν ο Λιονέλ Μέσι δίνει όρκο, πρέπει να γίνει ένα θαύμα για να μην τον τιμήσει. Αυτή τη φορά ο Λούκα Μόντριτς και η παρέα του βρίσκονταν στη μεριά εκείνων που έκλαιγαν. Γι’ αυτόν τον παίκτη, όμως, και γι’ αυτή την Κροατία δεν χωρούν δάκρυα.

Εκτός αν μιλάμε για τον… γιο του. Τη στιγμή που ο 37χρονος σταρ αποχωρούσε από το γήπεδο, το standing ovation απ’ όλο το γήπεδο ήταν ανατριχιαστικό. Λύγιζε και σίδερα. Ενα παρατεταμένο χειροκρότημα απ’ όλους προς έναν ποδοσφαιριστή που θα μείνει στην ιστορία. Ανάμεσα στα χειροκροτήματα υπήρχε ένα πρόσωπο που δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του. Ο Ιβάνο, ο δωδεκάχρονος γιος του Λούκα Μόντριτς και μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά του κροάτη άσου, φορώντας τη φανέλα της Κροατίας με τον αριθμό του πατέρα του, το 10, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ηταν μία από τις πιο δυνατές στιγμές του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Το ερώτημα για τον μικρό τελικό

Η FIFA έκανε μεγάλο αφιέρωμα στον Λούκα Μόντριτς. Την ίδια ώρα που οι Κροάτες έγραφαν πως αυτό απέναντι στην Αργεντινή ήταν το τελευταίο του παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ερώτημα είναι αν η πληροφόρηση που έχουν, έχει να κάνει με το ότι δεν θα αγωνιστεί στον μικρό τελικό το Σάββατο ή απλά… τον ξέχασαν. Ο ίδιος, πάντως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αν θα αγωνιστεί ή όχι στον μικρό τελικό, παρά το γεγονός πως θα είναι άκρως τιμητική η τρίτη θέση για τους Κροάτες, τέσσερα χρόνια μετά τη δεύτερη.

Για τον Μόντριτς πάντως, όπως και για όλη την Κροατία, ο αποκλεισμός οφείλεται και στον ιταλό διαιτητή Ντανιέλε Ορσάτο. «Ενοχος» αποφάνθηκαν ποδοσφαιριστές και Τύπος της Κροατίας, κυρίως για το πέναλτι που δόθηκε και με το οποίο η Αργεντινή άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό.

«Ελέγχαμε καλά το παιχνίδι όταν έφτασε η φάση-κλειδί. Υπήρξε ένα κόρνερ για εμάς, το οποίο δεν έδωσε ο διαιτητής και στην επόμενη φάση έγινε πέναλτι, το οποίο δεν έγινε, γιατί ήταν ο Αλβαρες που ζήτησε επαφή με τον τερματοφύλακά μας Λιβάκοβιτς και όχι το αντίστροφο. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να σφυρίξει ένα τέτοιο πέναλτι. Τώρα όμως συνέβη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια γι’ αυτό. Συνήθως δεν μιλάω για διαιτητές, αλλά είναι αδύνατο να μην το κάνω τώρα. Ο Ορσάτο είναι από τους χειρότερους που ξέρω, είναι μια καταστροφή», είπε ο Μόντριτς.

Στο πλευρό του και οι εφημερίδες της χώρας. «Η κροατική ομάδα έχασε από την Αργεντινή με 3-0, αλλά ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί αν ο ιταλός διαιτητής Ντανιέλε Ορσάτο δεν είχε κάνει ένα σοβαρό λάθος με το να αποφασίσει το πέναλτι για τους Γκάουτσος, έγραψε η «Vecernji list» του Ζάγκρεμπ, ενώ η εφημερίδα «Jutarnji list», επίσης από το Ζάγκρεμπ, έβαλε στο… στόχαστρό της τη FIFA «η οποία ευνοεί τον Μέσι, τον παίκτη του αγώνα, ακόμα κι αν ο Αλβαρες σκόραρε δύο γκολ» και προσθέτει:

«Θα αναρωτηθούμε χίλιες φορές αν έπρεπε να τελειώσει έτσι, αν η χειρότερη συγκέντρωση (του διαιτητή) θα έπρεπε να είναι ακριβώς στον ημιτελικό, αν ο Ορσάτο ήταν ο δήμιός μας τυχαία όπως ο συμπατριώτης του Μασιμιλιάνο Ιράτι στη Μόσχα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Ο Ιράτι που ήταν στο VAR και δεν είπε τίποτα για το πέναλτι στην Αργεντινή».