Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στο Γιοχάνεσμπουργκ Pride, παρά τις προειδοποιήσεις για τρομοκρατική επίθεση στη φετινή πορεία.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου (29 Οκτωβρίου) ακτιβίστριες/στές, που υποστηρίζουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης, για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι πανηγυρισμοί συνοδεύονταν από έντονη αστυνομική παρουσία, μετά από αναφορές για τρομοκρατική επίθεση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου), ότι έλαβε πληροφορίες για τρομοκράτες, που σχεδίαζαν επίθεση στο Σάνττον, την περιοχή που θα πραγματοποιούταν το Pride. Ενώ η πορεία Υπερηφάνειας δεν αναφέρθηκε ρητά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν συζητήσει το θέμα με τις νοτιοαφρικανικές αρχές, πριν από την ανακοίνωσή τους, επιμένοντας ότι ήταν ασφαλές να συνεχιστεί η πορεία. Πρόσθεσε, ότι εάν εμφανιστεί οποιαδήποτε ρητή ένδειξη κινδύνου, οι υπηρεσίες ασφαλείας θα δράσουν άμεσα προληπτικά.

Δεν τους σταματούσε καμία απειλή

Ωστόσο, η ομάδα διοργάνωσης του Pride, αλλά και ο κόσμος που συμμετείχε, απέδειξαν ότι καμία απειλή δεν μπορούσε να σταματήσει το πνεύμα του Pride, με τις εκδηλώσεις να συνεχίζονται με ελάχιστη έως καθόλου ένταση.

«Κάποιος που απειλεί να μας σκοτώσει είναι πολύ, πολύ τρομακτικό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, και δυστυχώς δε θα είναι κι η τελευταία», είπε στο Reuters ο 24χρονος Lethuxolo Shange, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

«Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να μας τρομοκρατήσουν».

Τα εγκλήματα μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα στη Νότια Αφρική. Το Γιοχάνεσμπουργκ Pride είναι ένα ολοένα και πιο σημαντικό γεγονός στην περιοχή, από όταν η Νότια Αφρική νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών το 2006, και έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που το έκανε. Παρόλα αυτά, η περιοχή έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να περιορίσει τον αριθμό των κακόβουλων εγκλημάτων μίσους, που γίνονται κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τουλάχιστον 20 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σκοτώθηκαν στη Νότια Αφρική το 2021 σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα οποία φέρεται να ήταν μαύρες λεσβίες, ή τρανς άτομα.