«Ταμείο» πρώτο: Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν θετικά πως κάτω από δική τους πίεση και δικό τους αίτημα η Βουλή επανεκκινεί τις εργασίες της νωρίτερα του κανονικού και μάλιστα με μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Ταμείο» δεύτερο: Η όλη υπόθεση ενοποιεί τη στρατηγική της Κουμουνδούρου και οξύνει τον τρόπο που στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν δομική πολεμική κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται ο διεθνής διασυρμός της χώρας για τις υποκλοπές

Σε αυτό το σκληρό ροκ εντάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή που έρχεται την προσεχή εβδομάδα. Και εδώ προφανώς και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Στο δεύτερο αυτό σκέλος παίζεται ένα ιδιότυπο πόκερ από μεριάς Αλέξη Τσίπρα που έχει σχέση και με το είδος και τον βαθμό της αντιπαράθεσης που θέλει να διατηρήσει με την κυβέρνηση.

Εδώ πρωτεύοντα ρόλο έχει το πώς θα χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη σχέση του στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των ημερών με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη – θα στηρίξουν λένε το αίτημά του για Εξεταστική. Μια συζήτηση που ήδη γίνεται για παράδειγμα είναι το χρονικό εύρος που θα κληθεί να διερευνήσει αυτή ακριβώς η Εξεταστική.

Συμψηφιστική λογική

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να ανοίγει τη βεντάλια και να προτείνει μια επιτροπή που θα διερευνά από το 2012 και θα φτάνει στο 2022 και την τρέχουσα περίοδο.

Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως συμψηφιστική λογική από τη μεριά της κυβέρνησης την όλη κίνηση και θεωρούν πως απλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «πετάξει από πάνω τους τις ευθύνες που έχει» λέγοντας πως «όλοι παρακολουθούσαν».

Εδώ βλέπουν τον κίνδυνο συγκάλυψης και βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως αυτό μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική της Βουλής.

Η σκέψη είναι πως και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – που επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ζήτημα άμεσης σύγκλησής της – και η Εξεταστική στη συνέχεια θα πρέπει να ασχοληθεί με τη στοχευμένη διερεύνηση του θέματος όπως προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα και όχι με μια «σχετικοποίηση που θα ξεκινά από το 2012».

Στην Επιτροπή για παράδειγμα, η Κουμουνδούρου θεωρεί πως θα πρέπει να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα: Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων, Βασιλική Βλάχου.

Διαβάζουν εξάλλου την όλη κρίση ως βαθιά τομή στα πολιτικά πράγματα, εξαιτίας της οποίας διακυβεύεται η ίδια η δημοκρατία αλλά και λένε πως επιμένουν πολιτικά και θεσμικά στη διαλεύκανσή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ