Οπως ανακοίνωσε η αποστολή KFOR (δυνάμεις της στη φωτογραφία αρχείου, επάνω), υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σύμφωνα με την εντολή της, η οποία απορρέει από το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε επαφή με όλους

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η αποστολή της KFOR επικεντρώνεται πλήρως στην καθημερινή εφαρμογή της εντολής από τον ΟΗΕ για τη διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος και ελευθερίας κινήσεων για όλο τον λαό του Κοσσυφοπεδίου».

Δείτε ακόμα – Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βελιγράδι – Πρίστινα

Προστίθεται ακόμα ότι «Η KFOR έχει ορατή και ευέλικτη στάση επί του εδάφους και ο διοικητής της βρίσκεται σε επαφή με όλους τους κύριους συνομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των οργανώσεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και του Αρχηγού Αμυνας της Σερβίας.

»Το ΝΑΤΟ συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου μέσω του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Θα λάβει όλα τα μέτρα»

»Είναι σημαντικό αυτό να συνεχιστεί. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Δεν θα υπάρξουν ρεαλιστικές προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια χωρίς πλήρη σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι το κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα. Η KFOR θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση ανά πάσα στιγμή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ».

Ποια είναι η KFOR

Η KFOR είναι διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO), και υπεύθυνη για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο.

Εισήλθε στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου 1999, δύο ημέρες μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα στρατεύματά της έχουν επέμβει ξανά, τον Ιούλιο του 2011, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιχείρησε να καταλάβει δύο συνοριακά φυλάκια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.