Η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κινείται, εν πολλοίς, μεταξύ της Ιστορίας και του Μύθου.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κατορθωμάτων του, κατά τη διάρκεια της σύντομης βασιλείας του, αφήνει τον μελετητή ενεό.

Αυτή ακριβώς η ακτινοβολία τείνει να συσκοτίζει την ανθρώπινη διάσταση του μεγάλου στρατηλάτη, διάσταση που γίνεται αντιληπτή όταν εξεταστούν πλευρές του βίου του που δεν αφορούν άμεσα την μετεωρική του πορεία στο πολιτικό και στρατιωτικό στερέωμα της εποχής.

Διαβάστε επίσης: Διαβάζοντας Ντελέζ σήμερα

Διάσταση που μαρτυρείται, όταν εξεταστεί ο βασιλιάς της Μακεδονίας ως ένας άνθρωπος, σε διαρκή αλληλεπίδραση με άλλες προσωπικότητες.

Και η μελέτη «Οι Δάσκαλοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου»  εξετάζει, ακριβώς, την αλληλεπίδραση του αυτή, με ανθρώπους που βρίσκονταν σε θέση να του εμφυσήσουν γνώσεις και αξίες.

Ο ερευνητής και πολυγραφότατος συγγραφέας Βαγγέλης Λαδόπουλος, με την παρούσα ιστορική μελέτη, ρίχνει φως στη διάδραση του Αλεξάνδρου με ανθρώπους που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους, εστιάζοντας όχι απλώς στους γονείς του και τον φιλόσοφο Αριστοτέλη, αλλά και με άλλους, λιγότερο γνωστούς στη δημόσια σφαίρα.

Το αποτέλεσμα της τεκμηριωμένης και πολύπλευρης έρευνας του συγγραφέα είναι ένα έργο που προσφέρει, με εύληπτο τρόπο, στον αναγνώστη μια σφαιρική, στο βαθμό του εφικτού, εικόνα των παραμέτρων που διαμόρφωσαν το είναι του Μεγάλου Έλληνα.