«Η γοητεία πηγάζει από μέσα», λέει η σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη που βρέθηκε στο Λονδίνο ειδικά για το Jubilee Gala του Tatler.

Καθισμένη σε ένα από τα πολλά όμορφα διακοσμημένα δωμάτια του διαμερίσματός της στο Knightsbridge με θέα στο Hyde Park, η επιτυχημένη Ελληνίδα σχεδιάστρια παραχώρησε συνέντευξη στο βρετανικό περιοδικό Tatler  που εκδίδεται από τις εκδόσεις Condé Nast και επικεντρώνεται στη μόδα και στον τρόπο ζωής, καθώς και στην κάλυψη της υψηλής κοινωνίας και της πολιτικής. Απευθύνεται στη βρετανική ανώτερη μεσαία και ανώτερη τάξη.

Το Tatler κάνει αναφορά στη λαμπερή διαδρομή της αναφέροντας συγκεκριμένα για εκείνη:

«Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα σε μια οικογένεια που αποτελείτο από λάτρεις του λιανικού εμπορίου πολυτελείας που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα παιδικά χρόνια της Κριθαριώτη ήταν πλημμυρισμένα από υψηλή μόδα.

Συχνά πηγαίνοντας σε σόου ραπτικής στο πλευρό της μητέρας της και βλέποντας τα παρασκήνια των μεγαλύτερων ατελιέ του κόσμου εν δράσει, σύντομα ενθουσιάστηκε με τον κόσμο της υψηλής ραπτικής.»

«Στο Παρίσι ερωτεύτηκα τη ραπτική. Θυμάμαι ότι ήμουν στη Nina Ricci υπήρχε μια μοδίστρα με ένα μονόκλ που εργαζόταν πάνω σε ένα φόρεμα σαν να ήταν έργο τέχνης», εξηγεί η Κριθαριώτη.

Μετά από μια σύντομη φοίτηση στα Οικονομικά των Επιχειρήσεων στην Αθήνα, το κάλεσμά στη βιομηχανία της μόδας γινόταν όλο και πιο δυνατό καθώς συνειδητοποίησε ότι η ζωή της ήταν προορισμένη να αφιερωθεί στη δημιουργία.

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στο στιλ της Κριθαριώτη που είναι η υψηλή χλιδή.

Από την πρώτα της βήματα στο χώρο της μόδας την έχουν λατρέψει από τη Natalia Vodianova έως την Elsa Hosk, και έχει δει την καριέρα της να απογειώνεται πολύ γρήγορα.

Είναι μια από τις μοναδικές μη Γαλλίδες σχεδιάστριες που συμμετείχε επίσημα στην Εβδομάδα Ραπτικής στο Παρίσι και μία από αυτές που της επιτράπηκε να κάνει το ντεμπούτο της στην SS20 στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκείνο το βράδυ το μοντέλο Marchioness of Bath εμφανίστηκε στην πασαρέλα με μια κρυστάλλινη ασημένια τουαλέτα, διακοσμημένη με λουλούδια που ενθουσιάσε το υψηλό κοινό μεταξύ των οποίων και η βασίλισσα Άννα-Μαρί της Ελλάδας.

Στη συνέχεια του αφιερώματος γίνεται αναφορά στην ορμή για δημιουργία της σχεδιάστριας που ξεκίνησε χρόνια πίσω.

Η Κριθαριώτη εργάζεται και δημιουργεί σε ένα από το παλαιότερα ατελιέ της Ελλάδας, που χτίστηκε το 1906 στην Αθήνα, προγενέστερα των σύγχρονων ειδών ραπτικής της εταιρείας Chanel, Dior και Valentino.

Οι ιστορικοί τοίχοι του κτιρίου αποτελούν συνεχή έμπνευση για τη σχεδιάστρια, «η μόδα είναι ο συνδυασμός του παλαιού και του νέου», λέει και συμπληρώνει:

«Όπως είναι ο ίδιος ο ορισμός της υψηλής ραπτικής, Θα πρέπει να είναι φτιαγμένοι στο χέρι όπως τα χέρια ενός ζωγράφου, όπως ο Μικελάντζελο ή ο Πικάσο».

Η τάση της για λάμψη λατρεύεται από τους λάτρεις του κόκκινου χαλιού (ανάμεσα τους η Beyoncé στο πάρτι Oscar του Jay-Z , τη Cindy Bruna στα British Fashion Awards 2021 ή ακόμα και της Britney Spears στα Hollywood Beauty Awards το 2018) καθώς και γνωστών επώνυμων γυναικών ανάμεσα τους η Lady Η Victoria Hervey, η πριγκίπισσα Marie-Chantal της Ελλάδας και η Leonie Hanne, οι οποίες έχουν αγκαλιάσει την πεμπτουσία της Celia.

Στην εκδήλωση για το Jubilee Gala του Tatler δημιούργησε ειδικά ένα μίνι φόρεμα από κρύσταλλο Swarovski με τη μορφή του τελευταίου εξωφύλλου του Tatler, ένα πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ από τον Νιγηριανό καλλιτέχνη Oluwole Omofemi, το οποίο χρειάστηκε 200 ώρες για να δημιουργηθεί.

Η δημιουργία φορέθηκε από την Editor-at-Large του Tatler, Sabine Getty.

Το αφιέρωμα κλείνει με το σχόλιο οτι η Σίλια Κριθαριώτη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές couturier αυτή τη στιγμή, εκτελώντας τέλεια την κομψότητα με μια εκλεπτυσμένη φινέτσα και την προτροπή:

«Αν θέλετε να κάνετε glam, φροντίστε να πάτε για τη Celia.»