Στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ιδρύθηκε το 1928, απόκεινται τεκμήρια για το έργο της αποκατάστασης των προσφύγων από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, εξαιτίας του μετέπειτα Διοικητή της Τράπεζας Εμμανουήλ Τσουδερού, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα και δώρισε το προσωπικό του αρχείο στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας.

Η ιστορικός Λένα Κορμά, αναδιφώντας σε αυτό το αρχείο, σταχυολόγησε τεκμήρια από την αποστολή Νάνσεν, το 1922, έως τις παραμονές της διάλυσης της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ), το 1930, οριοθετώντας έναν καμβά που της επέτρεψε να αναπαραστήσει σε αδρές γραμμές την ιστορία της προσφυγικής αποκατάστασης του Μεσοπολέμου.

Έμφαση δόθηκε σε πτυχές που αφορούν το έργο των κρατικών υπηρεσιών, του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων και της ίδιας της ΕΑΠ. Αξιοποιώντας τα εμπιστευτικά (τότε) πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Δημοσιονομικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών, παρακολούθησε τις συζητήσεις των ξένων εκπροσώπων της ΕΑΠ και της ελληνικής κυβέρνησης που προσέρχονταν κάθε τρεις μήνες στη Γενεύη για να εκθέσουν την πρόοδο των εργασιών τους.

Λιγότερο ζωντανή, αλλά εξίσου εύγλωττη είναι η, αδημοσίευτη μέχρι τώρα, συλλογή στατιστικών πινάκων που συνέταξε, ως μέλος της ΕΑΠ, ο Α. Πάλλης, η οποία αποτυπώνει το μέγεθος της πρόκλησης και τις ποικίλες επιχειρησιακές διαστάσεις του εγχειρήματος της προσφυγικής αποκατάστασης.

Η εισαγωγή της Λένας Κορμά συνθέτει αυτά και άλλα επιμέρους τεκμήρια, προσφέροντας μια γλαφυρή ερμηνεία της ιστορίας που κρύβεται πίσω τους.

INFO
Λένα Α. Κορμά (εισαγωγή)

Πτυχές της αποκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, 1922-1930

Έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος

Αριθμός σελίδων: 204

Έτος έκδοσης: 2021