Ο Δήμος Περιστερίου ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις τις κλιματική αλλαγής και για αυτό μετράει καθημερινά θερμοκρασία της πόλης με ειδικούς αισθητήρες. Κατά συνέπεια γνωρίζει με ακρίβεια που ανεβαίνει η θερμοκρασία εντός πόλης.

Ο Δήμος Περιστερίου πρόσφατα βραβεύτηκε κατά την διάρκεια έκθεσης στην κατηγορία για το καλύτερο περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό έργο, με τίτλο του έργου «Climate Proofing Urban Municipalities».

Στόχος του περιβαλλοντικού έργου ήταν να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του Δήμου Περιστερίου στην κλιματική αλλαγή, εξοπλίζοντάς τον με ένα ισχυρό εργαλείο (UrbanProof toolkit) για υποστήριξη στην λήψη καλύτερα ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς και στον σχεδιασμό της προσαρμογής.

Ειδικότερα, για τον Δήμο Περιστερίου προβλέφθηκε η χαρτογράφηση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Τοποθετήθηκαν 12 μετεωρολογικοί σταθμοί σε περιοχές της πόλης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά του κλίματος, της οικονομικής δραστηριότητας, όπως πυκνοκατοικημένες περιοχές, δημοτικά πάρκα και αστικές περιοχές.

Εκτός από τους σταθερούς αισθητήρες, κινητοί αισθητήρες μαζί με αισθητήρες GPS τοποθετήθηκαν σε λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.

Η χαρτογράφηση στο Περιστέρι συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του εργαλείου (UrbanProof toolkit). Τα δεδομένα πραγματικού χρόνου τροφοδοτούν τις βάσεις δεδομένων (πληροφορίες για το κλίμα), χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευπάθειας, που σχετίζεται με τη θερμότητα και απεικονίζεται στους σχετικούς χάρτες του εργαλείου.

Τα επιπρόσθετα οφέλη του έργου είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των επιστημονικών και των τοπικών φορέων όσον αφορά την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών φορέων, κατά την εκπόνηση της στρατηγικής για την προσαρμογή.

Με πιλότο τον Δήμο Περιστερίου, αναμένεται η ενεργοποίηση της εφαρμογής σε άλλους της Δήμους της χώρας με την προώθηση μέτρων πράσινης προσαρμογής, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και η λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Μετά από την παρατήρηση και την καταγραφή, επόμενο βήμα αποτελεί ο σχεδιασμός δράσεων που θα μειώσουν το θερμικό αποτύπωμα. Δράσεις που για να εκτελεστούν πρέπει πρωτίστως να είναι ρεαλιστικές. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις για παράδειγμα την χρήση των κλιματιστικών, αλλά μπορείς να φτιάξεις δημόσιους χώρους με πολλά δέντρα ώστε ο κόσμος να καταφεύγει εκεί για δροσιά.