Εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη των περιοχών Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη και έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση με όρους της περιοχής που αφέθηκε για πολλά χρόνια στην τύχη της, γεγονός που το είχαμε προαναγγείλει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, με τίτλο:  Χαλάνδρι-Φαίνεται πως προωθείται λύση για το Πεύκο Πολίτη

Η εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη θα ακολουθήσει το δρόμο της προβλεπόμενης διαδικασίας, καθώς θα πρέπει να λάβει έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και να εγκριθεί ως προς τη νομιμότητα της από το ΣτΕ, προκειμένου να πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Ο Δήμος Χαλανδρίου θα προχωρήσει στη συνέχεια στις διαδοχικές αναρτήσεις της Πράξης Εφαρμογής και όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, με Προεδρικό Διάταγμα η περιοχή θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης.

Η εμπεριστατωμένη Πολεοδομική Μελέτη προβλέπει τη δημιουργία μιας γειτονιάς υπόδειγμα, που εκτός από εύκολη πρόσβαση στο ΜΕΤΡΟ, θα διαθέτει μεγάλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Σίμος Ρούσσος: «Δικαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ»

 «Με ικανοποίηση υποδεχόμαστε την έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ της Πολεοδομικής Μελέτης, που δικαιώνει πλήρως τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, για την ολοκλήρωση της Πολεοδομικής Μελέτης της εκτός Σχεδίου περιοχής, προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν το 2015, όταν άνοιξε ο δρόμος για τη σύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης, με την πρόταση που εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για κατάργηση της Λ. Ελευθέρας Πεντέλης, η οποία συνάντησε καταρχήν την οργισμένη αντίδραση πολλών δημοτικών παρατάξεων.

Η κατάργηση όμως της Ελευθέρας Πεντέλης ήταν το πρώτο και πολύ ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία, μιας και προοριζόταν να γίνει ένα οδικός άξονας πλάτους 40-90 μέτρων (ανάλογα με την πρόταση που υιοθετούσε κάθε διοίκηση), ο οποίος θα διχοτομούσε την πόλη, θα λειτουργούσε ως εκτροπή της Λεωφόρου Μεσογείων μέσα στο Χαλάνδρι και θα δημιουργούσε υποχρεώσεις για αποζημιώσεις 27 στρεμμάτων (!) Μετά από 51 χρόνια ατελέσφορων προσπαθειών, ολοκληρώνεται επιτέλους το πρώτο στάδιο για την οριστική ένταξη της περιοχής.

Προσδοκούμε στην οριστική λύση μιας εκκρεμότητας μισού αιώνα, που οδήγησε στην ύπαρξη μιας παραγκούπολης στην καρδιά του Χαλανδρίου και στέρησε από χιλιάδες πολίτες τις ιδιοκτησίες τους στην περιοχή.

Η διαδικασία που ακολουθεί την έγκριση της μελέτης είναι επίσης χρονοβόρα, ελπίζουμε όμως ότι η Πολιτεία θα τηρήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ως διοίκηση, μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα κινήσουμε τάχιστα τις διαδικασίες που άπτονται της αρμοδιότητάς μας, τις αναρτήσεις δλδ της  Πράξης Εφαρμογής, εφόσον η Πολεοδομική Μελέτη θα έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Χαλάνδρι-Μια παραγκούπολη 1.266 στρεμμάτων και εστία μόλυνσης σύμφωνα με τον Δήμαρχο