Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιωάννης Κασουλίδης - «Η δυστοκία στην ΕΕ για κυρώσεις ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία»

Ιωάννης Κασουλίδης – «Η δυστοκία στην ΕΕ για κυρώσεις ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία»

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις προκλήσεις της Αγκυρας, ενώ αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον EastMed

«Νιώθω ότι με έχετε ανακαλέσει από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη» ήταν τα λόγια του Ιωάννη Κασουλίδη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την τελετή ορκωμοσίας του ως υπουργού Εξωτερικών, για μία ακόμα φορά. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τη δυστοκία της ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γεγονός που όπως λέει κάθε φορά ενισχύει περισσότερο την τουρκική αδιαλλαξία.

Τάσσεται υπέρ εναλλακτικών κινήσεων και συμπληρωματικών πρωτοβουλιών, ενώ την ίδια στιγμή δίνει βάρος και στη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει «μονοθεματική προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική». Οπως λέει, ο πρόεδρος είναι ίδιος άρα η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει. Πρώτη επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ ήταν στη Γαλλία, για το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα.

Η επιλογή Αναστασιάδη μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, από τη θέση του ΥΠΕΞ, να αναζητήσει την «ασφαλή λύση» στο πρόσωπο του Ιωάννη Κασουλίδη, ήταν σχεδόν μονόδρομος. Παρά το γεγονός ότι το 2018 ο ίδιος είχε δηλώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική. Παλιός γνώριμος στο ΥΠΕΞ, όπου είχε υπηρετήσει από το 1997 έως το 2003 επί Γλαύκου Κληρίδη, την περίοδο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, του Σχεδίου Ανάν, καθώς και στην πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 έως το 2018, ο Κασουλίδης δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Υπόσχεται συνέχεια και δίνει το δικό του στίγμα απέναντι στις εξελίξεις.

Κύριε υπουργέ, επιστρέφοντας στο ΥΠΕΞ πώς βλέπετε τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιους τομείς θα συνέβαλλε ενδεχόμενη μεταστροφή του κλίματος;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της εικόνας. Για τον λόγο αυτόν, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ενίσχυσης των επαφών μας, σε πρώτο στάδιο με τους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες, ενώ στη συνέχεια οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι γνωρίζουν πως η Κύπρος δεν έχει μονοθεματική προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική αλλά υπάρχουν πολλά περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Αυτή ακριβώς την πολυθεματική και εξωστρεφή προσέγγιση θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Είναι καλά γνωστό ότι οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες μας ήταν και παραμένουν ουσιαστικές και ειλικρινείς.

Είμαστε σε μία περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας, επιθετικότητας και ρητορικής. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας και πώς θα κινηθείτε στο πλαίσιο και της ΕΕ; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην Τουρκία;

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μια δυστοκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κάθε απόρριψη και απομάκρυνση της ΕΕ από τον στόχο αυτόν ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία. Θα πρέπει να κινηθούμε με εναλλακτικούς τρόπους και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ωστόσο να μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω, για να μην προκαταλάβω ή να διακινδυνεύσω την τελική τους έκβαση.

Ποια η σημασία των περιφερειακών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολυμερών σχημάτων; Πώς αντιμετωπίζει η Λευκωσία ειδικά το σχήμα 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ) μετά και το non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον EastMed και πώς θα προχωρήσετε;

Οι περιφερειακές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησαν το 2013 με τη δημιουργία των πρώτων τριμερών μηχανισμών και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά. Αποτέλεσαν την αφετηρία για να καταστεί η Κύπρος ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος σε μια ταραχώδη γεωγραφική περιοχή. Οσον αφορά το άτυπο έγγραφο των ΗΠΑ, αυτό δεν σχετίζεται με τον σχηματισμό 3+1, αλλά αφορά τον αγωγό EastMed, για τον οποίο η θέση και προσέγγισή μας θα πρέπει να έχει μια αλληλουχία ενεργειών.

Πρώτα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταστούν η κυριότερη πηγή παροχής ενέργειας. Ακολούθως, σημαντική παράμετρο αποτελεί και η βιωσιμότητα του όλου έργου, δηλαδή η μελέτη απόδοσης σε συσχετισμό με τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Τέλος, θα πρέπει να εξεταστούν και οι πτυχές ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αν τα δεδομένα είναι θετικά προχωρούμε, αν όχι, τότε ενδεχομένως να απαιτείται κάποιου είδους επαναξιολόγηση.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024