κατατάσσονται οι έριδες που προέρχονται από ένα «αντικειμενικό» γεγονός, όταν δηλαδή και οι δύο «αντίπαλοι» συμφωνούν τουλάχιστον στο ότι κάτι έχει συμβεί, ότι υπάρχει αντικείμενο διαφωνίας. Όταν, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι τσακώνεται επειδή ο ένας απ’ τους δύο ξέχασε να πάει σε ένα σημαντικό και για τους δύο ραντεβού ή έκανε ένα υπερβολικό για τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας έξοδο, τότε υπάρχει όντως ένα αντικειμενικό συμβάν, όσο διαφορετικά και αν το αξιολογεί ο καθένας.

περιλαμβάνονται αιτίες τσακωμών οι οποίες συχνά δεν γίνονται και από τους δύο «αντιπάλους» αντιληπτές ως τέτοιες. Aυτό συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος θεωρεί θεμιτή μια συμπεριφορά, η οποία όμως για τον άλλον αποτελεί παραβίαση των ορίων της σχέσης: Aν, π.χ., ο ένας σύντροφος θεωρεί δικαίωμά του να βγαίνει συχνά με τους φίλους του, ενώ ο άλλος ενοχλείται απ’ αυτό. Πρόκειται για διαφορετική αντίληψη των άγραφων κανόνων της σχέσης.

 προκύπτει από την ύπαρξη καθαρά ατομικών ευαισθησιών, οι οποίες θίγονται από κάποιες συμπεριφορές του συντρόφου, ή επιθυμιών και αναγκών οι οποίες δεν εκπληρώνονται με ικανοποιητικό -κατά την άποψη του θιγμένου συντρόφου βέβαια- τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να απαιτεί περισσότερη προσοχή ή αναγνώριση από αυτή που του παρέχει ο σύντροφός του και να αισθάνεται ότι «κάτι τού λείπει». H μεγάλη δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι ότι σχεδόν ποτέ οι συγκρούσεις δεν προέρχονται αμιγώς από μία απ’ αυτές τις κατηγορίες.