Το Ιράν, ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα παρά μόνο εάν η Δύση άρει τις κυρώσεις εις βάρος του, δήλωσε στο BBC ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ιράν επέλεξε να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο για το Κλίμα (COP26) που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στη Γλασκώβη, και η αντιπροσωπεία που έστειλε η χώρα ασχολείται κυρίως με το θέμα των κυρώσεων, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

«Αν οι κυρώσεις αρθούν, τότε θα δεσμευτούμε απέναντι στην διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Άλι Σαλατζέγκε.

Tο Ιράν είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία του 2015, μαζί με την Ερυθραία, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

«Οι καταπιεστικές κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ δεν επιτρέπουν καθόλου εισαγωγές, ακόμα και εισαγωγές φαρμάκων που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» είπε.

Αναγνώρισε πάντως ότι το Ιράν πλήττεται από την κλιματική αλλαγή όπως οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου».

Η παγκόσμια θέρμανση «έχει μειώσει την ετήσια βροχόπτωση και η εισροή νερού στα ποτάμια μας έχει μειωθεί κατά 40%. Αυτό έχει επηρεάσει τη γεωργία και το πόσιμο νερό».

Ωστόσο το BBC επισημαίνει ότι το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι για κατασπατάληση των υδατικών πόρων, δεδομένου ότι έχει ανοίξει πάνω από ένα εκατομμύριο γεωτρήσεις και έχει χτίσει περίπου 700 φράγματα.

Η Τεχεράνη είχε υποσχεθεί παλαιότερα ότι θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα ακόμα κι αν οι κυρώσεις παρέμεναν σε ισχύ. Στην πραγματικότητα οι εκπομπές ανεβαίνουν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά το ήμισυ έως το 2050.

Η οικονομία του Ιράν εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορυκτών καυσίμων που σύμφωνα με τον Σαλατζέγκε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται.

«Το πετρέλαιο και το αέριο θα τελειώσουν μια μέρα, αν όμως τα χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που κρατά τις εκπομπές στο ελάχιστο, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές» είπε.