Εγκαινιάστηκε στην Καλλιθέα ιστορικό σπίτι της Εθνικής Αντίστασης
Στις 23 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα αλλά αποκρούστηκαν από τμήματα του ΕΛΑΣ και την επομένη επανέλαβαν την επιδρομή, όμως συνάντησαν σθεναρή αντίσταση σε οίκημα της οδού Μπιζανίου 5, όπου είχαν κλειστεί δέκα Επονίτες που έδωσαν μάχη για πέντε ώρες.
- Κυβέρνηση για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή, δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους – Τι λέει για τις απουσίες Σαμαρά και Καραμανλή
- Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι και πού οι φτωχοί - Οι ανισότητες στην κατανάλωση
- O Αμερικανός επιχειρηματίας που θέλει να ζήσει μέχρι τα 150 και να γίνει πρόεδρος
- Ισπανία: Η στεγαστική κρίση απειλεί να «ξεσπιτώσει» υπουργό
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, πραγματοποιήθηκαν στην Καλλιθέα από τη δημοτική Αρχή, τα εγκαίνια ενός κτιρίου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης. Στις 23 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα αλλά αποκρούστηκαν από τμήματα του ΕΛΑΣ και την επομένη επανέλαβαν την επιδρομή, όμως συνάντησαν σθεναρή αντίσταση σε οίκημα της οδού Μπιζανίου 5, όπου είχαν κλειστεί δέκα Επονίτες που έδωσαν μάχη για πέντε ώρες. Οι τελευταίοι που επέζησαν, αυτοκτόνησαν με την τελευταία σφαίρα.
Αυτό το σπίτι πλέον ανακαινίστηκε και θα αποτελεί ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης για την Καλλιθέα και έναν χώρο πολιτισμού. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο υπουργός και ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, ενώ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.
«Η απαίτηση των πολιτών της Καλλιθέας για την αποκατάσταση αυτή μετά από 77 χρόνια, γίνεται πράξη από εμάς, γιατί προϋπόθεση για τη συνοχή και ταυτότητα μιας πόλης είναι να τιμά την ιστορία της και κάθε πολίτης να γνωρίζει το παρελθόν της και να είναι περήφανος γι’ αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος και πρόσθεσε: «Σήμερα παραδίδουμε το ‘Μπιζάνι’ και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Το παραδίδουμε έχοντας αποκαταστήσει τις φθορές κι έχοντας μετατρέψει το ίδιο το οίκημα, σ’ έναν όμορφο χώρο πολιτισμού και ιστορίας, παρεμβαίνοντας επίσης με βελτιωτικά έργα στην περιοχή και στον δρόμο που το περιβάλλουν, αλλά και στην είσοδο του παρακείμενου δημοτικού σχολείου. Δηλώνουμε περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας. Η Καλλιθέα δεν είναι μόνο το σήμερα, είναι και το παρελθόν της. Η ιστορική της διαδρομή είναι αυτή που προσδιορίζει και τη σημερινή ταυτότητά της. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές, για να τους δείχνουμε ότι πάνω από όλα τα αγαθά του κόσμου, ένα μετράει περισσότερο: η ελευθερία».
Από τη δική του μεριά, ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ενότητας των Ελλήνων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει ναζιστικά μορφώματα. Στεκόμαστε ενωμένοι σε κάθε ναζιστική απειλή».
Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν και η παρουσία του γιου της οικογενείας που κατοικούσε εκείνα τα χρόνια στο σπίτι της οδού Μπιζανίου και έζησε τα ιστορικά γεγονότα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις