Ο ηγέτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, διέταξε να παρακολουθούνται με το λογισμικό Pegasus τα κινητά τηλέφωνα της πρώην συζύγου και των δικηγόρων της, στο πλαίσιο «παρατεταμένης εκστρατείας εκφοβισμού και απειλών» για την κηδεμονία των παιδιών τους, αποφάνθηκε την Τετάρτη το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Μοχάμεντ χρησιμοποίησε το Pegasus, προϊόν που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group για την αντιμετώπιση κινδύνων εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα της πριγκίπισας Χάγια μπιντ αλ-Χουσεΐν, ετεροθαλούς αδελφής του βασιλιά Αμπντουλά της Ιορδανίας, και πέντε ατόμων του περιβάλλοντός της.

Η απόφαση έρχεται 19 μήνες αφότου το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μοχάμεντ απήγαγε τις δύο κόρες τους για να τις φέρει πίσω στο Ντουμπάι παρά τη θέλησή τους, αναφέρει το Reuters.

Η Χάγια μπιντ αλ-Χουσεΐν με τη δικηγόρο της, βαρόνη Φιόνα Σάκλτον (Reuters)

Οι δικηγόροι του σεΐχη δεν αμφισβήτησαν ότι τα κινητά τηλέφωνα παρακολουθούνταν, υποστήριξαν όμως ότι πίσω από το χακάρισμα βρίσκονται άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

H ισραηλινή NSO βρέθηκε στο στόχαστρο φέτος όταν αποκαλύφθηκε ότι το Pegasus χρησιμοποιείται ευρέως για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών, ακόμα και υπουργών της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της πριγκίπισας, μετά τις αποκαλύψεις η NSA ακύρωσε το συμβόλαιό της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δείτε επίσης: «Σιωπή» στην Κύπρο παρά τις πιέσεις για τo Pegasus

O σεΐχης, 72 ετών, και η Χάγια, 47, βρίσκονται σε διαμάχη από τότε που η πριγκίπισα εγκατέλειψε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατέφυγε στη Βρετανία με τα δύο παιδιά τους. Η ίδια δήλωνε τότε ότι φοβόταν για την ασφάλειά της λόγω φημών που την ήθελαν να έχει σχέση με βρετανό σωματοφύλακά της.

Με τη δικαστική απόφαση της Τετάρτης η κηδεμονία των παιδιών ανατέθηκε στην Χάγια.

Θύμα της κατασκοπευτικής εκστρατείας έπεσε η δικηγόρος της Χάγια, βαρόνη Φιόνα Σάκλτον, η οποία είχε εκπροσωπήσει και τον πρίγκιπα Κάρολο στην υπόθεση του διαζυγίου του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον περασμένο Αύγουστο, όταν η έγκριτη δικηγόρος Σερί Μπλερ, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ενημέρωσε την Σάκλτον ότι η ίδια και η Χάγια παρακολουθούνταν.