Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι υπήρξε… δημοκρατικό πραξικόπημα στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι: «Με δημοκρατικό -όχι όμως ηθικά και πολιτικά έντιμο- τρόπο ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Συστρατεύτηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του Κυβερνώντος κόμματος, για να επιτευχθεί το 50+1% για την ανάδειξη κομματικά αρεστού προέδρου. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) από θεσμός συνεννόησης και διαλόγου μετετράπη σε ελεγχόμενο κομματικό παραμάγαζο».

«Κομματικοί υπάλληλοι»

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Για πρώτη φορά στα χρονικά, κομματικοί υπάλληλοι που δήθεν υπηρετούν θεσμούς κατά πλειοψηφία, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της ομάδας εργαζομένων η οποία θεσμικά είχε σειρά να υποδείξει πρόεδρο και εισήλθαν στα εσωτερικά της ομάδας ανατρέποντας την απόφαση-πρόταση της, η οποία επίσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ είχε ληφθεί.

Αγνοήθηκε δε με προκλητικό τρόπο το πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που ακύρωνε προηγούμενη -και πανομοιότυπη- πραξικοπηματική διαδικασία, την οποία μάλιστα είχε επικυρώσει και με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών».

«Αλλότρια συμφέροντα»

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι: «Παραδόθηκε λοιπόν ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου σε υπαλλήλους του κράτους και της εξουσίας εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα από αυτά της εργασίας. Εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ότι και στα ζητήματα του κοινωνικού διαλόγου, η διαμάχη μεταξύ του διαφημιζόμενου κυβερνητικού φιλελευθερισμού και παλιάς κοπής κομματισμού καταλήγει υπέρ του δεύτερου.

Η ΓΣΕΕ σε συνεδρίαση της διοίκησής της θα εξετάσει αν έχει, πλέον, καμία σημασία η συμμετοχή της σε μια τέτοια κατ΄ όνομα και μόνο ΟΚΕ.

Υ.Γ. Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συνεννόησης και σύνθεσης, κάποιοι επέλεξαν να εισάγουν το διχασμό και τη διαίρεση.

Θα κριθούν και θα αντιμετωπιστούν, γιατί στις δημοκρατικές λειτουργίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ο ήδη ελλειμματικός και πολλές φορές προσχηματικός κοινωνικός διάλογος-σε πολλά και μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα–με όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση για την ΟΚΕ δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα».