Το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας Greenathon-Beyond Green Technologies απέσπασε το σύστημα OptiMEMS για τη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων.

Το σύστημα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διακρίθηκε μεταξύ των 100 φετινών υποψηφιοτήτων στον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα κορεσμένα πλέον ηλεκτρικά δίκτυα απαιτούν έξυπνες λύσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μία πολλά υποσχόμενη λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα μικροδίκτυα, τα οποία είναι ελεγχόμενες οντότητες που παράγουν, αποθηκεύουν και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια είτε διασυνδεδεμένα με το κυρίως δίκτυο είτε αποκομμένα.

Το OptiMEMS (Optimal Microgrid Energy Management System) σχεδιάστηκε ως «εγκέφαλος» μικροδικτύων νέας γενιάς.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση βέλτιστης διαχείρισης ενεργειακών πόρων παραγωγής και αποθήκευσης, ηλεκτρικών οχημάτων και ελεγχόμενων έξυπνων φορτίων, η οποία βασίζεται σε τεχνολογίες όπως ο δυναμικός προγραμματισμός, η μηχανική μάθηση και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Εδώ και τρία χρόνια το OptiMEMS ρυθμίζει τη λειτουργία του πρώτου διασυνδεδεμένου μικροδικτύου στην Ελλάδα, του ITI SmartHome στο χώρο του ΕΚΕΤΑ, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη. Παράλληλα, το OptiMEMS έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιομηχανικών κτιρίων και σε επίπεδο Έξυπνης Πόλης για την εξυπηρέτηση της ηλεκτροκίνησης σε λειτουργία V1G/V2G, καθιστώντας το έτσι μία οριζόντια λύση στις προκλήσεις των Έξυπνων Δικτύων 2.0. Το OptiMEMS πλαισιώνεται, τέλος, από μία προσαρμόσιμη ανά εφαρμογή πλατφόρμα οπτικοποίησης μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν με έναν φιλικό προς το χρήστη να δουν κάθε τεχνική και οικονομική έκφανση λειτουργίας του μικροδικτύου.

Η ομάδα ανάπτυξης του OptiMEMS απαρτίζεται από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών Αγγελίνα Μπιντούδη (σύλληψη ιδέας, υλοποίηση μηχανής πυρήνα και υπεύθυνη σχεδιασμού), Λάμπρο Ζυγλάκη (μηχανικός backend και υπεύθυνος εγκαταστάσεων), Χρήστο Τιμπλαλέξη (υλοποίηση μηχανής προβλέψεων φωτοβολταϊκής παραγωγής) και Ναπολέων Μπέζα (υλοποίηση μηχανής προβλέψεων ηλεκτρικής κατανάλωσης).

Στους τελικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 στην 85η ΔΕΘ, το OptiMEMS παρουσιάστηκε από την Αγγελίνα Μπιντούδη της ομάδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr