Εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, ίσως είναι σκόπιμο η Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων εντός του έτους, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς.

«Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται όπως αναμένω, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος», δήλωσε ο Ουίλιαμς, κατά την διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο St. Lawrence.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρεόγραφα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους με τον τρέχοντα ρυθμό των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα έως ότου υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» προς τους στόχους τους για πληθωρισμό και μέγιστη απασχόληση.

Ο Ουίλιαμς είπε ότι πληρούνται σαφώς τα πρότυπα για τον πληθωρισμό, αλλά είπε ότι απαιτείται περισσότερη πρόοδος στην αγορά εργασίας για να επιτευχθεί η «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» για τον μέγιστο στόχο απασχόλησης της Fed.

«Θα αξιολογήσω προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα για την αγορά εργασίας και τι σημαίνουν για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς και θα εκτιμήσω κινδύνους όπως οι επιπτώσεις της παραλλαγής Delta», είπε.

Υπέρ της ταχείας δρομολόγησης του tapering από τη Federal Reserve παρά τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης, τάχθηκε σε συνέντευξη του στους «Financial Times» ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ.

«Υπάρχει άφθονη ζήτηση για εργαζομένους και υπάρχουν περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από όσοι είναι οι άνεργοι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούλαρντ, απορρίπτοντας την ανησυχία που υπάρχει για το ρυθμό ανάρρωσης της αγοράς εργασίας, μετά και την τελευταία έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο που έδειξε τη δημιουργία μόλις 235.000 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως εξήγησε, σε μια περίοδο κρίσης είναι φυσικό τα νούμερα να αυξομειώνονται, οπότε μία απογοητευτική επίδοση δεν θα πρέπει ουσιαστικά να ληφθεί υπόψη.

«Οι (κενές) θέσεις βρίσκονται εκεί, οπότε μπορεί απλά οι εργαζόμενοι να μην θέλουν να τις καλύψουν αυτή τη στιγμή» εξήγησε, αποδίδοντας την… απροθυμία πολλών Αμερικανών να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας στο άλμα που κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις… γενναίες επιταγές που μοίρασε το κράτος στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην έχουν πρόβλημα εισοδήματος.

Πηγή: ΟΤ