Με κάθε τρόπο οι «εγκάθετοι» της πρώην κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ επιδιώκουν να εμποδίσουν τις εκλογές του Δεκεμβρίου, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των Λίβυων, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Saaa24.

Να συλληφθούν

Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην απόφαση του Μιφτάχ Αχμέτ Μπάντι, επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Εισαγγελίας στη Μισράτα, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη του Γενικού Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η πληροφορία έγινε γνωστή μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Μπάντι, στις 5 Αυγούστου, προς τη Στρατιωτική Αστυνομία, από την οποία απαιτεί να συλληφθούν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και ο διευθυντής του γραφείου του, ο ταγματάρχης Αμπντέλ Καρίμ Χαντίγια, καθώς και όλοι οι βασικοί συνεργάτες του, καταλήγει η Al Saaa24.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης δεν θα υποταχθεί στην τρέχουσα αρχή, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο με μια «εξουσία που θα εκλεγεί άμεσα από τον λαό».

Ομιλία Χαφτάρ

Σε τηλεοπτική ομιλία του τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη βάση Μπενίνα, στη Βεγγάζη, με αφορμή την 81η επέτειο από την ίδρυση του λιβυκού στρατού, ο Χάφταρ κατέστησε σαφές ότι ο στρατός του περιμένει τις εκλογές και δεν θα υπόκειται σε καμία αρχή εκτός από εκείνη που θα προκύψει με την ελεύθερη βούληση των λίβυων πολιτών.

Οπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ισχυρός άντρας της ανατολικής Λιβύης, με έδρα τη Βεγγάζη, πρόσθεσε ότι ο στρατός του θα αντέξει κάθε πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση και άφησε να εννοηθεί ότι θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια των αρχών της πόλης να συνεργαστούν με τις σημερινές λιβυκές αρχές.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Προς εκλογές

Δύο αρχές διεκδικούσαν την εξουσία στη χώρα: Στο δυτικό τμήμα, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA με έδρα την Τρίπολη), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και υποστηριζόμενη από την Τουρκία, και μια αρχή που ενσαρκώνεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την αποτυχία της επίθεσης που εξαπέλυσε ο στρατάρχης τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβει την Τρίπολη, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο και εισήλθαν σε πορεία διαλόγου.

Μέσα από τον διάλογο, ο οποίος διεξήχθη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, αναδείχτηκε προσωρινή ενωτική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, με έδρα την Τρίπολη και δέσμευση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, φέτος τον Δεκέμβριο.

Πηγή: aa.com.tr, alsaaa24.com, echedoros-a.gr