Η συγγνώμη του Άδωνι Γεωργιάδη ήρθε μεν, αλλά καθυστερημένη. Αν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη δεν είχε περάσει το 2018, οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, θα υπέφεραν για επιπλέον τρία χρόνια. Έτσι, το βάρος της συγγνώμης, ακόμη κι αν είναι πάντα δεκτή από έναν πολιτικό η παραδοχή του λάθους, μετατοπίζεται κάτω από το βάρος της πραγματικότητας.

Το 2018 η κυβέρνηση των ΣΎΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομιμοποίησε τη λειτουργία αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης. Τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν στηρίξετε, αλλά κατέκρινε με σφοδρότητα το νομοσχέδιο. Τόση σφοδρότητα, που ο Άδωνις Γεωργιάδης στράφηκε έντονος κατά του Νίκου Καρανίκα, κατηγορώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως… «μπαφιάρη». Τώρα, ο υπουργός ζήτησε τηλεφωνικά συγγνώμη και από τον κ. Καρανίκα, αλλά το επιχείρημα της «ναρκοκουλτούρας» που υπερασπίστηκε η ΝΔ το 2018, αποτυπώθηκε στον κόσμο της εκλογικής τους βάσης κι αυτό είναι κάτι που, ελπίζω, να μην απέτρεψε ασθενείς από το δικαίωμα στην ανακούφιση.

Τι είναι και τι δεν είναι η φαρμακευτική κάνναβη

Η φαρμακευτική κάνναβη έρχεται σε μορφή μη… εισπνεόμενη μέσω καπνού. Για την ακρίβεια, είναι απομονωμένα τα στοιχεία του φυτού που έχουν παυσίπονη δράση και χορηγείται σε μορφή λαδιού ή χαπιών.

Η φαρμακευτική κάνναβη απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνιους πόνους, δηλαδή δεν είναι άμεσα θεραπευτική,δε συνδέεται με τη θεραπεία κάποιας νόσου. Συνδέεται, όμως, με την ανακούφιση κι επομένως την λειτουργικότητα και την ψυχική υγεία του ασθενούς.

Χρόνιοι πόνοι παρουσιάζονται μετά από σοβαρά ατυχήματα, νευρολογικές παθήσεις, καρκίνους, ρευματικές παθήσεις και συχνά δεν υποχωρούν ποτέ. Η φαρμακευτική κάνναβη κατάφερε να πετύχει ακριβώς αυτό: Να καταφέρει ο ασθενής να κερδίσει ποιότητα ζωής.

Τι δεν είναι η φαρμακευτική κάνναβη; Εθιστική ή ναρκωτική, δηλαδή δεν πρόκειται για ψυχότροπη ουσία.

Τα κέρδη έπεισαν;

Πέρα από τους ασθενείς, υπάρχει κι η οικονομία. Η φαρμακευτική κάνναβη πρόκειται για επένδυση 250 δις σε βάθος πενταετίας.

Μία τέτοια επένδυση ξεκινά από τον πρωτογενή τομέα, με τους καλλιεργητές και φτάνει έως τις φαρμακευτικές εταιρίες. Το αρχικό νομοσχέδιο είχε ήδη προβλέψει πόσο επικερδής θα ήταν αυτή η επένδυση, αλλά το πολιτικό σκέλος της αντιπαράθεσης δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να παραδεχτεί πόσο ακίνδυνη είναι η φαρμακευτική κάνναβη, ούτε και πόσο επικερδής μπορεί να γίνει.

Έτσι, τρία χρόνια αργότερα και αφού πλέον είναι ευρέως διαδεδομένο ότι δεν πρόκειται για το χασίς των ρεμπέτικων τραγουδιών, ήρθε η ώρα της συγγνώμης, ακόμη κι αν τότε η ιατρική κοινότητα είχε αντίδραση σύσσωμη στους επικριτές.

Φαρμακευτική κάνναβη VS παυσίπονων

Οι χρόνιοι πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα με παυσίπονη δράση, οι παρενέργειες των οποίων είναι τρομακτικές: Αναλόγως το φάρμακο, ορισμένα προκαλούν κατάθλιψη, υπνηλία, αϋπνία, ημικρανίες, πρόβλημα στα νεφρά,το ήπαρ και το στομάχι. Προκαλούν ημικρανίες, δύσπνοια, υπόταση ή υπέρταση.

Προκαλούν αρρυθμίες, αλλεργίες και η λίστα συνεχίζει μακρά.

Τι από όλα αυτά προκαλεί η φαρμακευτική κάνναβη; Τίποτα, σύμφωνα με τις έρευνες.

Το μόνο δυστυχές είναι πως, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς. Μερικούς δεν τους «πιάνει», ας πούμε και σίγουρα δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Όπως και να έχει,το νομοσχέδιο του 2018, πέρασε. Ούτε γάτα, ούτε και ζημιά, θα έλεγε κανείς. Αν δεν είχε περάσει, όμως; Αν η τότε κυβέρνηση ήταν η τωρινή και αποφάσιζε να μην νομοθετήσει για τη φαρμακευτική κάνναβη, τότε οι ασθενείς θα είχαν χάσει 3 ολόκληρα χρόνια ανακούφισης. Τρία χρόνια με ασταμάτητους πόνους, είναι πάρα πολλά. Η ανθρώπινη ζωή και η ποιότητά της δεν έχει περιθώρια να γίνεται έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών.