Ογδόντα χρόνια κλείνουν σήμερα από τη μέρα που η Πηνελόπη Δέλτα αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της. Ωστόσο η 27η Απριλίου του 1941 έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν η μέρα που οι ναζί έμπαιναν στην Αθήνα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που «ώθησαν» τη μεγάλη συγγραφέα πιο κοντά στην απόφαση της αυτοκτονίας.

Οι κάτοικοι της πόλης, βρίσκονται κλεισμένοι τα σπίτια τους, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μεταδίδει τις τελευταίες ειδήσεις στα ελληνικά. Η Πηνελόπη Δέλτα, στο σπίτι της στην Κηφισιά- καταπονημένη από την ασθένεια που την είχε καθηλώσει- επιχειρεί να δώσει τέλος στη ζωή της, πίνοντας δηλητήριο.

«Παιδιά μου, ούτε παππά θέλω, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Σας φιλώ όλους με αγάπη. Φροντίστε τον πατέρα σας. Σας φιλώ σφιχτά. Πηνελόπη Δέλτα», γράφει στο σημείωμα που αφήνει.

Η ζωή της

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνίας αλλά και μία γυναίκα με πλούσια δράση στα πολιτικά τεκταινόμενα του ελληνικού κράτους.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874 και ήταν τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη, μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Βιργινίας Χωρέμη, που κατάγονταν από τη Χίο.

Εκτός από την Πηνελόπη η οικογένεια είχε δύο ακόμη κόρες, την Αλεξάνδρα και την Αργίνη και τρεις γιους, τον Αντώνη (ο «Τρελαντώνης» του μυθιστορήματος της Δέλτα), τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.

Μετά την αγγλική κατάκτηση της Αιγύπτου (1882), η οικογένεια έφυγε για την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Κηφισιά. Τον Δεκέμβριο του 1895, σε ηλικία 21 ετών, η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον φαναριώτη Στέφανο Δέλτα (1863-1947), που εργαζόταν στις επιχειρήσεις της οικογένειάς της.

Το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες, τη Σοφία, την Αλεξάνδρα και τη Βιργινία, γιαγιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την πλευρά της μητέρας του.

Το γεγονός ότι ανήκε σε μία από τις πιο επιφανείς οικογένειες την έφερε σε  επαφή με πολλές από της προσωπικότητες μιας ολόκληρης εποχής. Από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Βενιζέλο μέχρι τον Πλαστήρα, και από λογοτέχνες και ακαδημαϊκούς όπως ο Τριανταφυλλίδης, ο Δελμούζος και ο Γληνός.

Η σχέση με τον Δραγούμη

Η γνωριμία που έχει μείνει πιο γνωστή ήταν αυτή με τον Ίωννα Δραγούμη, με τον οποίο συναντήθηκαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου υπηρετούσε σαν πρόξενος. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε ένα δυνατό έρωτα που όμως δεν είχε συνέχεια.

Τα βιβλία της για παιδιά και νέους αποτελούν κλασσικά αναγνώσματα της λογοτεχνίας που βρισκόταν σε όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων για πολλές δεκαετίες. Κάποια από αυτά είναι «Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και ιστορικά μυθιστορήματα «Για την Πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Μάγκας», «Τα μυστικά του Βάλτου», εμπνευσμένα από τη ζωή του Ελληνισμού.

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα πήρε δηλητήριο που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών. Στην ταφή της ιερούργησε ο παλαιός της φίλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος και παρόντες ήταν μόνο τα μέλη της οικογένειάς της. Στην πλάκα του τάφου της χαράχτηκε η λέξη: «Σιωπή».