Όταν λέμε φαντασιώσεις,  οι περισσότεροι αυθόρμητα σκεφτόμαστε τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, όμως δεν είναι μόνο αυτές.

Η φαντασίωση είναι μια εικόνα που το μυαλό μας έχει ανάγκη να δημιουργήσει και μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να ενεργοποιεί όλες μας τις αισθήσεις, ή χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας η φαντασίωση μπορεί να γίνει τόσο έντονη όσο μια εμπειρία.

Έτσι, μπορεί να έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο αλλά και θετική ή αρνητική χροιά, μπορεί να είναι σεξουαλική φαντασίωση, φαντασίωση σχέσης, φιλίας με ένα άλλο άτομο, φαντασίωση φίλου όπως κάνουν τα μικρά παιδιά, φαντασίωση επιτυχίας ή αποτυχίας, αλλά και φαντασίωση ότι κάνουμε κακό σε κάποιον.

Το ότι φαντασιωνόμαστε κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να συμβεί πραγματικά. Η φαντασίωση είναι μια άμυνα που και πάλι ανάλογα με το πόσο την χρησιμοποιεί κανείς μπορεί να είναι μια άμυνα λυτρωτική, δημιουργική ή και δυσλειτουργική

Φαντασιώσεις έχουμε από παιδιά-το οιδιπόδειο, ας πούμε, είναι μια φαντασίωση ένωσης της κόρης με τον πατέρα. Η φαντασίωση είναι η ανάγκη του μυαλού μας και του συναισθήματος μας να δημιουργήσει είτε κάτι όμορφο προκειμένου να ξεφύγει από το πραγματικό, αλλά πολλές φορές φαντασιωνόμαστε και λόγω έντονων συναισθημάτων ή αναγκών, ο έντονος θυμός που δεν μπορεί να εκφραστεί απέναντι στον φροντιστή-κακοποιητή γονέα μπορεί να γίνει φαντασίωση βιαιότητας απέναντι του.

Φαντασιώσεις χρησιμοποιούμε και στο σεξ και είναι χρήσιμες αν συμβάλλουν στην απόλαυση μας αλλά στην πραγματικότητα. Το να ζει κανείς μόνιμα σε μια φαντασίωση είναι μάλλον δυσλειτουργικό. Κάποιες συγκεκριμένες διαταραχές όπως η σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας, η ναρκισσιστική και άλλες, έχουν την τάση να ζουν περισσότερο στην φαντασίωση τους παρά πραγματικά μέσα στις σχέσεις. Αντίστοιχα η οριακή διαταραχή προσωπικότητας βιώνει φαντασιώσεις εγκατάλειψης. Έτσι λοιπόν οι φαντασιώσεις πέρα από σεξουαλικό καρύκευμα, μπορεί να είναι και μέσω αναβίωσης τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος ή και φόβων όπως φαντασιώσεις αποτυχίας, εγκατάλειψης, απόρριψης.

Οι ερωτικές φαντασιώσεις συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ονειροπολήσεων, αυτοϊκανοποίησης ή σεξουαλικών συναντήσεων. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία ανδρών και γυναικών (περίπου το 95%) δηλώνουν ότι έχουν βιώσει σεξουαλικές φαντασιώσεις. Με εξαίρεση το φύλο του επιθυμητού συντρόφου, οι φαντασιώσεις ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων παρουσιάζουν πιο πολλές ομοιότητες παρά διαφορές.

Οι πολλαπλές λειτουργίες των φαντασιώσεων

Αρχικά, προσφέρουν ευχαρίστηση και διέγερση. Οι ερωτικές σκέψεις συνήθως αυξάνουν το σεξουαλικό ερεθισμό κατά τη διάρκεια της αυτοϊκανοποίησης και των σεξουαλικών δραστηριοτήτων των συντρόφων. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος και να διευκολύνουν τη σεξουαλική λειτουργία ή να βελτιώσουν μια ερωτική εμπειρία που εξελίχθηκε διαφορετικά απ’ ότι ήταν αναμενόμενο. Οι φαντασιώσεις μπορεί να είναι τρόπος πνευματικής πρόβας προσδοκώμενων σεξουαλικών εμπειριών. Για παράδειγμα, αν κάποιος φανταστεί μια σκηνή αποπλάνησης ή μια νέα στάση συνουσίας είναι πιθανό να μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες δραστηριότητες πιο άνετα.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να γίνουν τρόπος έκφρασης «απαγορευμένων επιθυμιών». Μια απαγορευμένη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να γίνει πιο συναρπαστική ως αντικείμενο φαντασίωσης. Άνθρωποι σε σεξουαλικά αποκλειστικές σχέσεις μπορούν να φαντασιωθούν προηγούμενους εραστές ή άλλους για τους οποίους νιώθουν έλξη, αν και είναι αφοσιωμένοι σε ένα μόνο σεξουαλικό σύντροφο. Σε μια φαντασίωση, ένα άτομο μπορεί να βιώσει λάγνο ομαδικό σεξ, σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου, ερωτικές συνευρέσεις με φίλους και γνωστούς, αιμομικτικές εμπειρίες, σεξ με ζώα, ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα είναι δυνατό να φανταστεί –όλα αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να τα κάνει.

Μια άλλη λειτουργία της ερωτικής φαντασίωσης είναι ότι μπορεί να προσφέρει εναλλακτικά σενάρια για τους στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων. Οι γυναίκες μπορούν να φαντασιωθούν, ας πούμε,  ότι είναι οι σεξουαλικοί κυνηγοί και οι άνδρες ότι εξαναγκάζονται σε μια ερωτική συνεύρεση.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι σχεδόν διπλάσιος αριθμός γυναικών απ’ ότι ανδρών έχουν φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν εξαναγκασμό σε σεξ. Όσον αφορά τους άνδρες μια τέτοιου είδους φαντασίωση μπορεί να τους ανακουφίσει από τις προσδοκίες που τους θέλουν να είναι οι σεξουαλικά επιτιθέμενοι.

Ωστόσο, το ίδιο είδος φαντασίωσης αποκτά άλλο νόημα για τις γυναίκες. Οι τελευταίες συνήθως μεγαλώνουν μαθαίνοντας να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό, λοιπόν, το είδος φαντασίωσης τους επιτρέπει να απολαύσουν σεξουαλικά σενάρια απαλλαγμένες από την ευθύνη και την ενοχή της προσωπικής επιλογής.

Βάσει ερευνών, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι φαντασιώνονταν να τις αναγκάζουν με τη βία να κάνουν σεξ είχαν πιο θετική στάση απέναντι στο σεξ σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν τέτοιες φαντασιώσεις. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν σεξ με εξαναγκασμό συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη περασμένων εμπειριών κακοποίησης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η απόλαυση φαντασιώσεων σεξ με εξαναγκασμό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες θέλουν όντως να βιαστούν. Σε μια φαντασίωση η γυναίκα έχει τον απόλυτο έλεγχο ενώ στο βιασμό, ένω όντας πράγματι θύμα σεξουαλικής επίθεσης είναι στην απόλυτη διάθεση του επιτιθέμενου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο