Ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, υπερασπίστηκε την ασφάλεια του σκευάσματος επιμένοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να εντοπιστεί κάτι τόσο σπάνιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 300.000 – και ίσως να προκαλεί 1 θάνατο στο εκατομμύριο – αν κάνει μελέτες της τάξης των 10-20.000 εμβολίων».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΜΑ με ανακοίνωσή του τίθεται υπέρ της χρήσης του εμβολίου επισημαίνοντας ότι τα οφέλη του εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τον οποιοδήποτε κίνδυνο, ωστόσο αναφέρει πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, και όχι 1 στους 300.000 όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τι αναφέρει ο Άντριαν Χιλ

Ο Άντριαν Χιλ, είπε ότι ομάδες σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να εντοπίσουν τον όποιο πιθανό μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλεί τις θρομβοεμβολές, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα από τη χρήση του σε πραγματικές συνθήκες, τώρα που πλέον έχουν χορηγηθεί τόσες πολλές δόσεις. Ο Χιλ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις ρυθμιστικές αρχές φαρμακο-επαγρύπνησης της Βρετανίας και της Ευρώπης, καθώς και με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου είναι θετικό.

«Εάν κάποιες χώρες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα εμβόλιο (για την Covid-19), τότε θα υπάρχουν περισσότερα από τα άλλα εμβόλια για τις άλλες χώρες. Δεν το θεωρούμε σημαντικό ζήτημα», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Καμία ανησυχία για την αναστολή χρήσης του από ευρωπαϊκές χώρες

Περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου Vaxzevria, μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. Πολλές χώρες άρχισαν να το χρησιμοποιούν και πάλι, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

Όταν ρωτήθηκε αν εξεπλάγη από τις αναφορές για θρομβοεμβολές στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που χορηγούσαν το Vaxzevria, ο Χιλ είπε ότι τέτοιες πολύ σπάνιες παρενέργειες δεν θα είχαν εμφανιστεί ούτε καν σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αυτές οι πολύ, πολύ σπάνιες παρενέργειες είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν για οποιοδήποτε εμβόλιο. Το θετικό είναι ότι τώρα μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε, επειδή το σύστημα συσχετισμού δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες είναι ικανό να το κάνει εντυπωσιακά γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Χιλ είπε ότι ο μηχανισμός μιας ενδεχόμενης σχέσης του εμβολίου με τις σπάνιες θρομβοεμβολές αποτελεί αντικείμενο «εντατικής έρευνας» από πολλές ομάδες επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων του Ινστιτούτου Τζένερ και της AstraZeneca.

«Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, μπορεί και όχι, για να το καταλάβουμε. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα και ευελπιστώ ότι θα βρούμε έναν τρόπο ανοσοποίησης ή μια προσέγγιση που θα παρακάμπτει τελείως αυτό το ζήτημα. Αλλά χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα πριν από αυτό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr