Αρκετοί τον έχουν αποκαλέσει καθ’ έξιν…. γκαφατζή. Πολλοί ωστόσο τώρα αναρωτιούνται εάν ο Τάρο Άσο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας είχε εν τέλει δίκιο όταν, πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή χαρακτήριζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο «καταραμένους».

Αρχικά προγραμματισμένοι για πέρυσι, αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Η έναρξή τους τελικά έχει προγραμματιστεί φέτος για τις 23 Ιουλίου.

Ενώ όμως απομένουν πια λιγότερες από εκατό ημέρες για τη μεγάλη τελετή, πολλά -ίσως και όλα- δείχνουν να είναι και πάλι στον «αέρα».

Τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας μίλησαν μέσα στις τελευταίες ώρες για πιθανές αλλαγές, εξαιτίας του κοροναϊού.

Ο ένας μίλησε για το ακραίο, αλλά ουδόλως απίθανο σενάριο ακύρωσης των αγώνων. Ο δεύτερος έθιξε το πιο πιθανό, αν και επίσης απευκταίο για την διοργανώτρια χώρα ενδεχόμενο τα αθλήματα να γίνουν χωρίς την παραμικρή παρουσία θεατών στις κερκίδες, ούτε καν των Ιαπώνων –οι οποίοι ούτως ή άλλως τάσσονται, σε ποσοστό άνω του 70%, κατά της διεξαγωγής τους.

Αν αναμονή πάντως των τελικών ανακοινώσεων, κυρίως ως προς τους θεατές (υπό κανονικές συνθήκες, οι ιαπωνικές αρχές υπολόγιζαν ότι θα είχαν έσοδα τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις εισιτηρίων), η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις προετοιμασίες.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Το οικονομικό στοίχημα είναι τεράστιο. Για όλους.

Για την Ιαπωνία, το κόστος διοργάνωσης φτάνει επισήμως τα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετοί κυβερνητικοί έλεγχοι έχουν ωστόσο δείξει ότι μπορεί να είναι τελικά διπλάσιο σε ύψος. Εξ αυτών, όλα -πλην 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων- είναι δημόσιο χρήμα.

Με ή χωρίς θεατές στις κερκίδες, εν τω μεταξύ, υπάρχει το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων και των συναφών πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα κατ’ εκτίμηση ποσό 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απορροφά περίπου τα 2/3.

Κι αν και η εκτίμηση στελέχους του ΔΝΤ είναι ότι τυχόν ακύρωση ή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πιθανότατα δεν θα βλάψει την ιαπωνική οικονομία, δεν είναι ανάλογο το διακύβευμα για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν τελικά οι αγώνες, αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με συνολικές απώλειες 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων: τις μεγαλύτερες που θα έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από την ακύρωση εκδήλωσης.

«Οι Ολυμπιακοί είναι ταυτόχρονα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα τουρνουά τένις, ένα τουρνουά αθλητισμού, κολύμπι: όλα τα αθλήματα σε μία διοργάνωση», εξηγεί ο Σάιμον Χέντερσον, εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής ασφαλιστικής Gallagher.

«Χορός» δισεκατομμυρίων

Κατά τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο είναι ασφαλισμένοι για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, συν επιπλέον 600 εκατομμύρια δολάρια για τις δομές φιλοξενίας.

Η ΔΟΕ λαμβάνει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που γίνονται ανά τετραετία. Ποσό, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της σε κάθε διοργανώτρια πόλη (περίπου 1 δισ. δολάρια).

«Τηλεοπτικά δίκτυα, χορηγοί, επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, καλλιτέχνες και διάφοροι φορείς και οργανισμοί μπορεί να έχουν ρήτρες για την ακύρωση εκδηλώσεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», παρατηρεί η Λι Αν Ρόσι, διευθύνων σύμβουλος της NFP Sports and Entertainment Group.

Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο γερμανικός ασφαλιστικός και αντασφαλιστικός όμιλος Munich RE έχει έκθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια έκθεση φέρεται να έχει η ελβετική Swiss Re.

Η δε γερμανική ασφαλιστική Allianz έχει υπογράψει 8ετή ασφαλιστική συμφωνία με τη ΔΟΕ, που καλύπτει θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού το 2024 και του Λος Άντζελες το 2028.