Σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1948, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο συντονίζει την παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Οι αρμοδιότητες του περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ηγετικός ρόλος

Ο ΠΟΥ έχει ήδη διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διάφορες σε διάφορα επιτεύγματα όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.

Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση (ο κοροναϊός, θα προσθέταμε εμείς) και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών του και δωρεές ιδιωτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο