Την άποψη ότι είναι υπερβολικός ο φόβος που έχει ξεσπάσει για το εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Antenna, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο κίνδυνος που θεωρείται πως υπάρχει με βάση τα περίπου 30 περιστατικά που έχουν αναφερθεί έως τώρα σε σύνολο 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών είναι περίπου 1%, δηλαδή σημαντικά μικρότερος από την απειλή του ίδιου του κοροναϊού.

Μάλιστα, ο καθηγητής εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όσον αφορά τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος του εμβολιασμού με τα περιστατικά θρόμβωσης.

«Όπως έχει τονίσει και η επιτροπή δεν πρέπει να συγχέουμε τη χρονική συσχέτιση με την αιτιολογική συσχέτιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:

«Όλα αυτά τα περιστατικά ξεσκονίζονται από την ευρωπαϊκή αρχή για τα εμβόλια. Είναι κατανοητή η ανησυχία αλλά πρέπει να έχουμε τη δύναμη να κρατηθούμε στο μέτρο των πραγμάτων. Νομίζω ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι εκτός του μέτρου του κινδύνου του λιγότερο από 1%, και επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι στη χώρα μας ο κοροναϊός βρίσκεται σε ειδική έξαρση».

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεχη της επιτροπής των ειδικών στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής είπε πως «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι όμως ότι δεν πρέπει να πάμε προς αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βάλουμε μια ζυγαριά. Και από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι ο κοροναϊός και ο κίνδυνος από αυτόν. Δεν έχουμε καμία τεκμηρίωση ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση (σ.σ. μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρόμβωσης που έχουν αναφερθεί)», είπε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο