Ο σχεδιαστής Τobia Ζambotti εφιστά την προσοχή στις επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μόλυνσης από την μάσκας μίας χρήσης με το σχέδιο «couch-19», το οποίο έχει συμβολικά διαμορφωθεί ώστε να μοιάζει με την ακανόνιστη μορφή παγόβουνου.

Η έμπνευση πίσω από τον καναπέ

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της COVID-19, η κάλυψη προσώπων έχει καταστεί απαραίτητη σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο. Πολλές μάσκες προσώπου που διατίθενται προς πώληση είναι κατασκευασμένες από στρώματα πλαστικών και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μία χρήση. Δεδομένου ότι θεωρούνται ιατρικά απόβλητα και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μέσω συμβατικών εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, οι μάσκες – και τα εκτεταμένα απορρίμματά τους στους δρόμους – αποτελούν απειλή για το περιβάλλον.

Στην πατρίδα του, την Ιταλία, ο Zambotti έχει αντιληφθεί ένα μεγάλο πρόβλημα στις ρυπογόνες επιπτώσεις των μάσκας μίας χρήσης. Ο σχεδιαστής εμπνεύστηκε τον «couch-19» ως έναν δημιουργικό τρόπο για να αναδείξει το περιβαλλοντικό ζήτημα και χρειάστηκε την βοήθεια από τους κατοίκους μιας μικρής πόλςη κοντά στο Trento στη βόρεια Ιταλία. Ο Zambotti ζήτησε από τους κατοίκους να συλλέξουν με ασφάλεια μάσκες μίας χρήσης που είναι γεμάτοι στους δρόμους και γύρω από ιατρικές εγκαταστάσεις. Αφού συλλέχθηκαν οι μάσκες και απολυμάνθηκαν πλήρως με όζον, έγιναν ένα ασυνήθιστο γέμισμα για ένα ανακυκλώσιμο, κρυσταλλικό, αρθρωτό καναπέ PVC.
Από αισθητική άποψη, λόγω του «παγωμένου» χρωματισμού των περισσότερων μάσκας μίας χρήσης, ο Ζambotti διαμόρφωσε τα πουφ του καναπέ για να μιμηθεί τα ακανόνιστα χαρακτηριστικά ενός παγόβουνου – σύμβολο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.