Η θηλειά του χρέους σφίγγει ολοένα περισσότερο γύρω από τον λαιμό της Ισπανίας. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εντάσσεται πλέον στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, πλάι στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς το πλήγμα που έχει επιφέρει στην οικονομία και την κοινωνία της η πανδημία αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ισχυρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το 2020 έκλεισε με το δημόσιο χρέος να έχει εκτιναχθεί στο 117,1% του ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με το 2019, όταν ήταν 95,5%. Σε καθαρό ποσό, το χρέος φτάνει πλέον στα 1,31 τρισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 122 δισ. μόνο στη διάρκεια του περυσινού έτους. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι καθένας από τους 46,9 εκατομμύρια πολίτες της είναι «φορτωμένος» με ένα χρέος της τάξης των 27.900 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι το υψηλότερο εδώ και πάνω από ένα αιώνα – για την ακρίβεια, από το 1902, όταν είχε βρεθεί στο 123,6%. Το γεγονός αυτό και μόνο αναδεικνύει το μέγεθος του πλήγματος που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η Covid-19 – όχι μόνο στην Ισπανία, φυσικά, μιας τα τελευταία στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι το ΑΕΠ του συρρικνώθηκε το 2020 κατά 9,9%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1709!

Και σε αυτό το επίπεδο, πάντως, η μεγαλύτερη από τις δύο χώρες της Ιβηρικής σημείωσε μια από τις χειρότερες επιδόσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της έφτασε πέρυσι στο 11%, γεγονός που επίσης συνέβαλε στην τόσο μεγάλη αύξηση του ποσοστού του χρέους. Αυτό δε αποδίδεται κυρίως στο «κραχ» στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει αποφασιστικά στην ισπανική οικονομία, καθώς οι αφίξεις και τα έσοδα σχεδόν μηδενίστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεδομένα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos.