Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα εξωτερικά και τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, ο ΔΟΜ ζητά από την Ένωση αλλά και τα κράτη – μέλη να αναλάβουν επείγουσα δράση για τον τερματισμό των μαζικών απελάσεων και της χρήσης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Ο διεθνής οργανισμός διαθέτει τεκμηριωμένες αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεών του, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η χρήση υπερβολικής δύναμης και βίας κατά αμάχων είναι αδικαιολόγητη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, Γιουτζίνιο Αμπρόσι.

Να σημειωθεί ότι οι αναφορές του Οργανισμού αφορούν και στην Ελλάδα, σε βάρος της οποίας μια συριακή οργάνωση δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσινγκτον κατέθεσε πρόσφατα φάκελο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καλώντας σε έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την κακομεταχείριση προσφύγων. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες και για επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και, μάλιστα, με εμπλοκή της Frontex! Βεβαίως, σε περίπτωση που ευσταθούν αυτές οι καταγγελίες για τη χώρα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μείζονα ρόλο που έχει παίζει η πολιτική της γείτονος Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόζει τα συμφωνημένα από το 2016 για επανεισδοχή από την Ε.Ε. όλων των παράτυπων μεταναστών που είχαν ταξιδέψει από την Τουρκία προς την Ένωση και οι οποίοι κρίθηκε από τα κράτη – μέλη ότι δεν είχαν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Ο Οργανισμός, πάντως, χαιρετίζει πρόσφατες έρευνες που ξεκίνησαν από αρκετά κράτη και ευρωπαϊκά όργανα σχετικά με καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, καθώς και για βία στα σύνορα, ενώ θεωρεί θετική την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ορίζεται στο υπό διαπραγμάτευση νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ότι τα κράτη – μέλη δημιουργούν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης των συνόρων, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ως αποτελεσματικό τρόπο διασφάλισης της λογοδοσίας και συμμόρφωσης με τους διεθνείς και κοινοτικούς νόμους.