Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, που επικρίνεται για καθυστερήσεις, ήταν «η σωστή», βάζοντας εμμέσως στο στόχαστρο τη Βρετανία, που αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό των πολιτών για τον κοροναϊό Covid-19.

Αργότερα αλλά σωστή η απόφαση

«Ορισμένες χώρες ξεκίνησαν να εμβολιάζουν λίγο πριν την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες. Η Κομισιόν και οι χώρες μέλη (της ΕΕ) είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι οποίες συνδέονται με την έγκριση ενός εμβολίου», είπε η κα Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ευρώπη ξεκίνησε αργότερα, όμως αυτή ήταν η σωστή απόφαση», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Πιέστηκε για παραίτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της καθυστέρησης των εμβολίων από την AstraZeneca το συγκρουσιακό κλίμα είναι τόσο έντονο στην ΕΕ όπου σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί μετά το θέμα που προέκυψε με τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, απειλή πάντως από την οποία η ΕΕ υπαναχώρησε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, ευρωπαίοι διπλωμάτες διαφώνησαν με την απόφαση της Ντερ Λάιεν να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά σύνορα προκειμένου να ελέγχονται οι εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ.

Παρά το γεγονός πως τα σχέδια της ΕΕ δεν πήραν σάρκα και οστά, η απόφαση της Ντερ Λάιεν να θέσει το ζήτημα φέρεται να την έφερε ενώπιον αντιδράσεων από τον κύκλο των ίδιων της των συνεργατών, οι οποίοι την κατηγόρησαν για εκδικητική στάση απέναντι στη Βρετανία μετά το Brexit.

Διπλωμάτης της ΕΕ είχε αναφέρει ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν θέσει την πρόεδρο της Κομισιόν σε επισφαλή θέση με την εκπρόσωπο της Ντερ Λάιεν να αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα.

Στην ίδια γραμμή η Γαλλία

Πάντως την Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον τήρησε την ίδια γραμμή με τα όσα ανέφερε στη Le Monde η κα Λάιεν, λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν.

«Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Τα θέλει

Αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει». Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες», συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.