Χρηματοδότηση από το άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 για την έρευνα και την καινοτομία εξασφάλισε η ομάδα του Γιάννη Βόντα, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), στην Κρήτη, με στόχο την ανάπτυξη εντομοκτόνων που δεν βλάπτουν τους πολύτιμους πληθυσμούς των μελισσών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CypTox, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμμετοχή ιδρυμάτων και εταιρειών από χώρες της Ευρώπης, καθώς και του πανεπιστημίου του Κεντάκι, έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εντομοκτόνων έναντι σημαντικών εχθρών κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, με έμφαση την εκλεκτικότητα και ασφάλεια για τις μέλισσες και τους επικονιαστές.

Η ανάγκη για νέα εντομοκτόνα κατέστη ακόμα πιο εμφανής μετά το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, τα οποία ενοχοποιούνται για βλάβες στους επικονιαστές και έχουν απαγορευτεί πλήρως στη Γαλλία.

Η ερευνητική προσπάθεια θα βασιστεί στη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό μονοπάτι της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s (cytochrome P450s) των εντόμων.

Το μονοπάτι αυτό  μπορεί να διασπά ή να ενεργοποιεί φιλικές εντομοκτόνες ουσίες εκλεκτικά, ώστε να επιτρέπει την εκδήλωση τοξικότητας επιλεκτικά μόνο στον εχθρό αλλά όχι στις μέλισσες.

Στο έργο, που έχει διάρκεια 4 δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, στη διεθνή δικτύωση, αλλά και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ανάπτυξης βιο-εντομοκτόνων νέας γενιάς, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και της επάρειας τροφίμων.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και την Ελλάδα» τόνισαν ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Δρ Ιωάννης Ταλιανίδης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr