Προς εναλλακτικές πλατφόρμες στρέφονται ομάδες ακροδεξιών που εισέβαλαν την προηγούμενη βδομάδα στο Καπιτώλιο, με σκοπό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταραχή, δεδομένου ότι τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει αυστηρότερα μέτρα κατά της ρητορικής βίας.

Το Facebook και το Twitter έχουν ενισχύσει τον έλεγχο για ακραίες ομάδες και θεωρίες συνωμοσίας μετά τα βίαια γεγονότα στην Ουάσινγκτον που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Αυτό περιλαμβάνει τη λογοκρισία των αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν παράνομα τις εκλογές, το κλείσιμο λογαριασμών υποστηρικτών του κινήματος συνωμοσίας QAnon, αλλά και τον αποκλεισμό του ίδιου του απερχόμενου προέδρου.

Στο μεταξύ τίτλοι τέλους μπήκαν στο ακροδεξιό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Parler, αφού ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου της Amazon έσπασε τη συνεργασία μετά από καταγγελίες για βίαιο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι αλλαγές αντί να εξαλείψουν την ακροδεξιά βίαιη ρητορική από το ίντερνετ, απλά «έσπρωξαν» κάποιους εξτρεμιστές προς εφαρμογές για μηνύματα όπως το Telegram και το Signal, που είναι πιο δύσκολο να παρακολουθηθούν και σε ιστοσελίδες «ελευθερίας του λόγου» όπως το Gab, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με ειδικούς, πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν στραφεί στο Telegram.

Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ο ένας στον άλλο ιδιωτικά μηνύματα, να κάνουν ομάδες δημόσιας συζήτησης με έως 200.000 μέλη, ή να δημιουργήσουν ένα «κανάλι» μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να μεταδίδει σε απεριόριστο αριθμό χρηστών.

Το Telegram έφτασε τα 11,9 downloads την εβδομάδα των ταραχών, από 6,5 εκατομμύρια μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower, μια αύξηση που τροφοδοτήθηκε και από άσχετες ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα στο WhatsApp.

Στο μεταξύ, το αντίπαλο Signal το «κατέβασαν» 8,8 εκατομμύρια χρήστες, από 246.000 downloads που είχαν γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η άνοδος της δημοτικότητας των εφαρμογών μηνυμάτων με κρυπτογράφηση- στις οποίες οι αρχές δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα- έχει κάνει πιο δύσκολη την παρακολούθηση επικίνδυνων ομάδων, για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Όσο πιο «υπογείως» πηγαίνουν, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για να γίνουν αντιληπτές οι συζητήσεις και τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Όρεν Σίγκαλ, αντιπρόεδρος στο κέντρο για τον εξτρεμισμό της ΜΚΟ Anti-Defamation League.

Το Gab, μία πλατφόρμα social media που άνοιξε το 2016, απορρόφησε και χρήστες από το Parler, σε τέτοιο σημείο που οι server πασχίζουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Η ιστοσελίδα είχε 80 εκατομμύρια «επισκέψεις» αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον CEO, Άντριου Τόρμπα, ο οποίος τόνισε ότι η πλατφόρμα δεν φιλοξενεί βίαια αφηγήματα.

«Από τις αναφορές που έχω δει, οι εξτρεμιστές «μετακομίζουν» σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το Telegram ή το Signal, όχι στο Gab», δήλωσε ο ίδιος. «Οι εξτρεμιστές γνωρίζουν ότι έχουμε μηδενική ανοχή στην υποκίνηση βίας ή την παράνομη δραστηριότητα και πως ανοιχτά συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να το αποτρέψουμε αυτό στην πλατφόρμα μας», συμπλήρωσε.

«Αυτές οι προσπάθειες ελέγχου (στις μεγάλες πλατφόρμες) έχουν διαταράξει απολύτως την προσπάθεια των εξτρεμιστών να φτάσουν στα επιθυμητά κοινά, πέρα από αυτά που υπήρχαν», δήλωσε ο Τζάρεντ Χολτ, ερευνητής επικεντρωμένος στον εξτρεμισμό στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council.