Η UNESCO Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945. Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η UNESCO αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πλείστα αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών.

Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της.

Έως σήμερα, αριθμεί 1.121 μνημεία, στην οποία περιλαμβάνονται 213 και 869, φυσικά και πολιτισμικά τοπόσημα, αντιστοιχα, σύμφωνα με το el.wikipedia.org.

Στόουνχετζ στην Αγγλία

To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι (Salisbury).

Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ..

Πυραμίδες στην Γκίζα της Αιγύπτου

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

And When no One Around You Seems to Measure up. It’s Time to Check Your Yardstick. #Concentrate #Knowledge #Extraction #Infaction #Piramid #Gyza #AncientTechnology #Africa

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManDark (@710.club) στις

Σάλτσμπουργκ

Το Σάλτσμπουργκ (όπως είναι η ορθή προφορά της πόλης στην Αυστρία ή Ζάλτσμπουργκ βάσει γερμανικής προφοράς: (Salzburg), παλαιότερα εξελληνισμένα Σαλτσβούργο, είναι πόλη της Αυστρίας κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία (Βαυαρία) και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Ο πληθυσμός της πόλης του Σάλτσμπουργκ είναι 155.886 κάτοικοι (1 Ιανουαρίου 2019) και της μητροπολιτικής περιοχής 362.000 (2017).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

«A beautiful day starts with a beautiful mindset.» Have a wonderful start into the new week! 🤗 📸 @ursulagrau #salzburg #austria #travelphotography #spring #sunshine #positivevibes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salzburg Tourism (@visitsalzburg) στις

Μάτσου Πίτσου

Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη καθώς η πορεία, καθότι μέχρι το υψόμετρο των 2.350 μέτρων γίνεται μόνο με τρένο ενώ το υπόλοιπο τμήμα ο επισκέπτης το κάνει πεζοπόρος. Η αρχαία είσοδος της πόλης ήταν από τη νότια πλευρά και όχι από τη δυτική που είναι σήμερα για τους επισκέπτες.

Στο Μάτσου Πίτσου προσδιορίζονται δυο οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη του 1460 επί της βασιλείας του Ίνκα Πατσακούτι (1438-1471) και η δεύτερη του 1530, του Μάνκο Ίνκα. Έχουν μετρηθεί στην πόλη 200 κτίσματα που χωρίζονται μεταξύ τους με τοίχους, ανοιχτούς χώρους σαν πλατείες και μονοπάτια.

Τάτζ Μαχάλ

Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχά. Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία. Επίσης από το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά. Το ολοκλήρωσαν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.

Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα.