Τρεις μέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τίποτα δεν φαίνεται να έχει τελειώσει στη μεγάλη αυτή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το ισχνό προβάδισμα του πρώτου, υπάρχουν ακόμα τρόποι ο πρόεδρος των ΗΠΑ να παραμείνει στη θέση του για άλλη μια τετραετία αν εξασφαλίσει τη νίκη σε μερικές πολιτείες – «κλειδιά».

Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πέτυχε άλλη μια ανατροπή και μετά τη Τζόρτζια, πήρε το προβάδισμα και στην Πενσυλβάνια με 5.587 ψήφους διαφορά στο 95% της καταμέτρησης. Λίγη ώρα αργότερα, δε, διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά του, με τον Τραμπ να παρεμβαίνει επικαλούμενος για άλλη μια φορά ανυπόστατους ισχυρισμούς περί νοθείας.

Εφόσον κερδίσει στην Πενσυλβάνια, εξασφαλίζει τους 20 εκλέκτορές της και δεν χρειάζεται να νικήσει σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες πολιτείες για να γίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Εξάλλου, και ο Τραμπ δεν μπορεί να επανεκλεγεί χωρίς την πολιτεία αυτή.

Με το προβάδισμα αυτό στην Πενσυλβάνια, τo παρατηρητήριο Decision Deck HQ, μάλιστα, ανανέωσε την πρόβλεψή του και ανακήρυξε τον Μπάιντεν 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ζώνη απαγόρευση πτήσεων πάνω από το σπίτι του Μπάιντεν

Πάνω από το σπίτι του Μπάιντεν, έχει απαγορευτεί η εναέρια κυκλοφορία, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο λαό των ΗΠΑ αργότερα σήμερα.

Η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» -η οποία έχει ακτίνα ένα ναυτικό μίλι- καλύπτει τον εναέριο χώρο πάνω από την οικία του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση ανακοινώθηκε μέσω ειδοποίησης προς τους αεροπόρους για «ειδικούς λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με τη σχετική ειδοποίηση, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με προσωρινές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα που αφορά τον εναέριο χώρο, οι πιλότοι δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή για λόγους ασφαλείας ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, σύμφωνα με τον Independent, δεν είναι η πρώτη φορά που η FAA καταχωρεί κατοικίες υποψηφίων για την προεδρία ως «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων».

Τα τέσσερα προβαδίσματα Μπάιντεν που τον βάζουν μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο:

«Game of Thrones» σε τέσσερις πολιτείες

Σε έξι πολιτείες δεν έχει βγει ακόμα αποτέλεσμα:

  • Αλάσκα
  • Αριζόνα
  • Βόρεια Καρολίνα
  • Πενσυλβάνια
  • Τζόρτζια
  • Νεβάδα

Δύο από αυτές, βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι θα βαφτούν «κόκκινες»: ο Τραμπ διατηρεί άνετο προβάδισμα στην Αλάσκα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Το «Game of Thrones» των φετινών προεδρικών εκλογών, λοιπόν, αναμένεται να παιχτεί στις τέσσερις εναπομείνασες πολιτείες.

Το ζήτημα της Αριζόνα (11 εκλέκτορες) είναι πολύπλοκο: κάποια ΜΜΕ, όπως το Associated Press και το φιλοκυβερνητικό Fox News, έχουν δώσει αυτήν την πολιτεία στους «μπλε» στο 90% της ενσωμάτωσης, ενώ οι υπόλοιποι επιφυλάσσονται. Το επιτελείο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξο ότι με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στην πολιτεία αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάρει «κεφάλι». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται με περίπου 47.000 ψήφους στην Αριζόνα, αν και έχει υποχωρήσει λίγο.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα ανανεώνονται με ρυθμούς… χελώνας, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες και απομένουν να καταμετρηθούν άλλες 250.000 ψήφοι.

Η Τζόρτζια και η Πενσυλβάνια θα κρίνουν τον νικητή

Τις τελευταίες ώρες, η προσοχή όλων έχει στραφεί στη Τζόρτζια και στην Πενσυλβάνια. Οι δύο αυτές πολιτείες προσφέρουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων (11 και 20 αντίστοιχα) και ουσιαστικά θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης των ΗΠΑ.

Το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Τζο Μπάιντεν έκανε την ανατροπή και ξεπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια. Στο 99% της ενσωμάτωσης, o Δημοκρατικός υποψήφιος έχει πλέον προβάδισμα μόλις 1.096 ψήφων. Αν καταφέρει να κερδίσει στη Τζόρτζια, τότε δεν θα χρειάζεται τη Νεβάδα.

Στην Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν «έκοψε την ψαλίδα» έπειτα από νέα καταμέτρηση επιστολικών ψήφων. Τουλάχιστον 20.000 προέρχονται από τη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη μητρόπολη της πολιτείας και «άντρο» των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, για το ζήτημα των επιστολικών ψήφων στην Πενσυλβάνια, το επιτελείο Τραμπ έχει ήδη καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (Supreme Court). Στην πολιτεία αυτή, καταμετρώνται κανονικά οι επιστολικές ψήφοι που απεστάλησαν την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου). Με τις καθυστερήσεις, όμως, του ταχυδρομείου, οι ψήφοι αυτές μπορούν να κάνουν έως και… 9 μέρες για να καταφτάσουν στα χέρια των καταμετρητών.

Σε αυτό ακριβώς το γεγονός συμπεριλαμβάνεται το επιχείρημα της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου, η οποία θέλει να αμφισβητήσει ως «ψεύτικες» τις καθυστερημένες αυτές ψήφους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου απίθανο το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια – και ίσως και ολόκληρων των εκλογών – να κριθεί στο δικαστήριο και όχι στις κάλπες.

Τι χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος για να κερδίσει

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται να κερδίσει σε δύο από τις εξής πολιτείες: Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Τζόρτζια ή να κερδίσει στην Πενσυλβάνια.

Αντίθετα, για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει και στην Πενσυλβάνια και σε μία από τις τρεις: Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Τζόρτζια.

Εάν πρέπει να κρατήσετε ένα στοιχείο υπόψη είναι το εξής: αν ο Τραμπ χάσει την Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φτάσει τους 270 εκλέκτορες.

O Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται με 253 εκλέκτορες έναντι 214 για τον Τραμπ. Σε μέσα ενημέρωσης που έχουν κηρύξει νικητή τον Δημοκρατικό υποψήφιο στην Αριζόνα, όπως το Associated Press και το φιλοκυβερνητικό Fox News, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ακόμα περισσότερους εκλέκτορες: 264, είναι δηλαδή πολύ κοντά στην είσοδο στον Λευκό Οίκο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πάντως μπορεί μαθηματικά να κερδίσει ακόμα την επανεκλογή του, αν κερδίσει σε όλες τις εναπομείνασες πολιτείες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr