Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ασιατικών κρατών, επιμένοντας στα μέτρα κατά του κοροναϊού και θέτοντας σε καραντίνα οποιονδήποτε έρθει σε επαφή με κρούσμα, προειδοποίησε ειδικός του ΠΟΥ τη Δευτέρα.

Το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, έχει καταγράψει 8.500 θανάτους από κοροναϊό στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ οι μισές χώρες έχουν βιώσει αύξηση 50% στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον Μάικ Ράιαν, τον κορυφαίο ειδικό έκτακτων αναγκών του οργανισμού.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι αρχές της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν καταφέρει να μειώσουν την εξάπλωση του ιού, απομονώνοντας τα κρούσματα και θέτοντας τις επαφές τους σε καραντίνα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πληθυσμοί τους επέδειξαν «υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης» στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες κράτησαν τα μέτρα για περισσότερο καιρό.

«Με άλλα λόγια, πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού και συνέχισαν να τρέχουν, επειδή γνώριζαν ότι ο αγώνας δεν είχε τελειώσει, ότι η γραμμή ήταν ψεύτικη. Υπερβολικά πολλές χώρες έχουν τοποθετήσει μια φαντασιακή γραμμή τερματισμού και, μόλις τη διέσχισαν, ενδεχομένως χαλάρωσαν ορισμένες από τις δράσεις τους», εξήγησε ο Ράιαν.

«Οι χώρες της Ασίας, της νότιας Ασίας, του Δυτικού Ειρηνικού που έχουν υπάρξει επιτυχημένες κατά τη γνώμη μου, έχουν συνεχίσει αυτές τις κρίσιμες δράσεις», πρόσθεσε.

Ο γενικός επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, παρότρυνε τις αρχές να επιμείνουν στη μάχη κατά του ιού που έχει μολύνει 40 εκατ. και έχει κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του Reuters.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει εξάντληση, όμως ο ιός έχει δείξει ότι μόλις χαλαρώνουμε τις άμυνές μας μπορεί να «φουντώσει» ξανά με τρομερή ταχύτητα και να απειλήσει νοσοκομεία και συστήματα υγείας», δήλωσε ο Τέντρος.