«Όταν γυμνάσει κανείς τη συνείδησή του, αυτή τον φιλάει την ίδια στιγμή που τον δαγκώνει».

(Πέρα από το Καλό και το Κακό)

«Χωρίς σκληρότητα δεν υπάρχει γιορτή: αυτό διδάσκει η παλαιότατη, η πιο μακροχρόνια ιστορία του ανθρώπου – και στην τιμωρία επίσης υπάρχει πολύ γιορταστικό στοιχείο!»

(Γενεαλογία της Ηθικής)

«Πάντα η λευτεριά είναι το τελικό νόημα του Νίτσε – το νόημα της ζωής του και της πτώσης του: όπως η φύση έχει ανάγκη από θύελλες και κυκλώνες για να δώσει διέξοδο στην υπερβολική έντασή της με μια βίαιη εξέγερση ενάντια στην ίδια της την σταθερότητα, όμοια και το πνεύμα, από καιρό σε καιρό, έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο δαιμονιακό, που η ανώτερη δύναμή του ορθώνεται αντιμέτωπη στην κοινότητα της σκέψης και στη μονοτονία της Ηθικής. Έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο που καταστρέφει και αυτοκαταστρέφεται. Οι ηρωικοί όμως αυτοί επαναστάτες δεν είναι λιγότερο σμιλευτές και πλάστες του κόσμου απ’ τους σιωπηλούς δημιουργούς. Αν αυτοί δείχνουν την πληρότητα της ζωής, οι άλλοι υποδηλώνουν την ασύλληπτη έκτασή της, γιατί, πάντα και μοναδικά, απ’ τις τραγικές φύσεις αποχτούμε συνείδηση της βαθύτητας του αισθήματος, και χάρη στ’ ασύνορα πνεύματα η ανθρωπότητα γνωρίζει το ανώτατο μέτρο της».

(Νίτσε, Στέφαν Τσβάιχ)

Ο γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε (Friedrich Nietzsche) γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1844 και απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 1900, σε ηλικία μόλις 56 ετών.