Τα προχθεσινά κρούσματα κοροναϊού στην Κύπρο προκάλεσαν πολλά ερωτήματα για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των περιπτώσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τη χρήση του ναργιλέ σε χώρους εστίασης.

«Συχνάζουν στο ίδιο καφέ»

Σύμφωνα με τον ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας διαπιστώθηκε ότι «Εξι άτομα είναι επαφές που συνδέονται με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 9/10 με συμπτώματα και εργάζεται σε μπαρ-καφέ “Γωνιά” στη Λεμεσό. Το ένα από τα σημερινά (χθεσινά) άτομα είναι από το οικογενειακό της περιβάλλον και άλλο ένα από το φιλικό της περιβάλλον. Τα άλλα 4 είναι παρέα που μαζί με τον φοιτητή του Frederick και την επαφή του που ανακοινώθηκε χθες (προχθές) συχνάζουν στο ίδιο μπαρ-καφέ. Επίσης, το μπαρ προμηθεύουν με προϊόντα για ναργιλέ το προσωπικό του Mr. Nargilax από το οποίο βρήκαμε μέχρι στιγμής 5 άτομα».

Οπως γράφει το sigmalive.com, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη χρήση ναργιλέ δείχνει ότι ενέχει πολλούς κινδύνους και ένας από αυτούς αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

Ανακοίνωση από τον ΠΟΥ

H έρευνα αναφέρει ότι οι σωλήνες ναργιλέ που χρησιμοποιούνται σε μπαρ και καφετέριες μπορεί να μην καθαρίζονται σωστά, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Για το θέμα αυτό επικοινώνησε το SigmaLive με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τον δρ. Πέτρο Καραγιάνη και τον δρ. Κωνσταντίνο Τσιουτή.

Με βάση τα λεγόμενά τους, σε πολλές χώρες ήδη έχει καταργηθεί η χρήση του ναργιλέ σε χώρους εστίασης εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την επικινδυνότητα του ναργιλέ ως μέσο μετάδοσης του κοροναϊού.

Επίσης, έκαναν αναφορά στο γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο μέσα από τον καπνό που εκπνέουν και εξαιτίας του ότι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο, η μεταδοτικότητα του ιού να είναι πολύ πιο γρήγορη.

Πρότειναν την κατάργηση

Η χρήση διαφορετικού στομίου δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού το δοχείο από το οποίο βγαίνει ο καπνός είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον δρ. Τσιουτή, «η χρήση κοινών αντικειμένων, επιδεινώνει τη μεταδοτικότητα».

Σε ερώτηση αν η επιδημιολογική ομάδα πρότεινε την κατάργηση χρήσης του ναργιλέ, η απάντηση που δόθηκε είναι πως στο παρελθόν εισηγήθηκαν την κατάργησή του σε χώρους εστίασης, αλλά για κάποιο λόγο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.