Παρέμβαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πρώτης Αξιολόγησης για κοροναϊό στο ΚΥΤ Μόριας έκανε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος έχει παραμείνει νησί «καθαρό» από την πανδημία εδώ και τρεις μήνες και έτσι πρέπει να μείνει.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Τρίτη, πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου, τα οποία λειτουργούσαν και ως εξεταστήρια, αφήνοντας τους πρόσφυγες στο έλεος της πανδημίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου χαρακτηρίζει τη διακοπή λειτουργίας τους «απαράδεκτη».

«Οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) καλά θα κάνουν να έρθουν σε συνεννόηση ώστε άμεσα και απρόσκοπτα να συνεχιστεί η λειτουργία του ιατρείου. Η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο στερεί από το νησί μας και από το Νοσοκομείο ένα σπουδαίο κρίκο άμυνας απέναντι στην μετάδοση του κοροναϊου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σταμάτησε την λειτουργία του το ιατρείο πρώτης αξιολόγησης της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου στο ΚΥΤ Μόριας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ένα ιατρείο που συνέβαλε σημαντικά με την λειτουργία του στην οργάνωση όλων των ιατρικών υπηρεσιών υγείας στο ΚΥΤ, ώστε να δουλεύουν κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ και με τα κριτήρια του ΕΟΔΥ, αποσυμφορησε σημαντικά το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ, συνέβαλε στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών αλλά και κυρίως του ντόπιου πληθυσμού.

Είναι απαράδεκτη η διακοπή της λειτουργίας του τώρα ειδικά που ανοίγουν οι συγκοινωνίες με πλοία και αεροπλάνα που αυξάνει η τουριστική κίνηση, όχι μόνο από την Δύση αλλά και από την Τουρκία με το πιθανό άνοιγμα των λιμανιών και των δρομολογίων .

Οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) καλά θα κάνουν να έρθουν σε συνεννόηση ώστε άμεσα και απρόσκοπτα να συνεχιστεί η λειτουργία του ιατρείου. Η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο στερεί από το νησί μας και από το Νοσοκομείο ένα σπουδαίο κρίκο άμυνας απέναντι στην μετάδοση του κορονοϊου.

Επισημαίνουμε ότι το νησί μας δεν έχει μετάδοση κρουσμάτων εδώ και τρεις μήνες, είναι ένα νησί «καθαρό» – όσον αφορά στους ντόπιους αλλά και στους μετανάστες – οπότε ο κίνδυνος βρίσκεται στην εισαγωγή του ιού απ΄εξω.

Πέρα λοιπόν από τα άλλα μέτρα προστασίας, τα οποία πρέπει να παρθούν για τους νεοεισερχόμενους – και όσο αναβάλλεται ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και το κλείσιμο του ΚΥΤ – χρειάζονται η άμεση επαναλειτουργία του ιατρείου στο ΚΥΤ με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές όπως (είχε αρχικά προβλεφτεί) ώστε να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες.