«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Αναμένουμε το 2020 τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμάιερ σήμερα στο Βερολίνο.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός θα παρουσιάσει σύντομα έναν οδικό χάρτη για το πώς οι περιορισμοί λόγω κοροναϊού μπορούν σταδιακά να χαλαρώσουν για τις επιχειρήσεις.

Για κλάδους δε που επλήγησαν ιδιαίτερα, όπως η γαστρονομία, προανήγγειλε περαιτέρω βοήθεια.

Ύφεση 6,3%

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να υποχωρήσει 6,3% φέτος, σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Άλτμάιερ αναμένει την μεγαλύτερη πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια σταδιακή ανάκαμψη. Σε αυτό θα συμβάλλει η ομπρέλα προστασίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Για το 2021 κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης κατά 5,2%. Κατά συνέπεια, το προ της κρίσης του κοροναϊού επίπεδο της οικονομίας θα επιτευχθεί το 2022.

Εάν το επιτρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για την οικονομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα – επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, εμπορικές εκθέσεις, οι κλάδοι του πολιτισμού και της φιλοξενίας – θα έπρεπε να λάβουν επείγουσα βοήθεια, για παράδειγμα, μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ή δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις».

Ο Άλτμάιερ υποσχέθηκε τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης για την γαστρονομία στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την κανονική λειτουργία του κλάδου.

Για μεγάλη ύφεση προειδοποιεί και το DIW

Για σημαντική ύφεση της γερμανικής οικονομίας μιλά και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 10% το τρέχον εαρινό τρίμηνο.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 2% ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW).

«Επίκειται ύφεση που θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του DIW Κλάους Μίχελσεν.

Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, αναμένεται μείωση περίπου 6% για το σύνολο του έτους.

Ως εκ τούτου, το DIW υποστηρίζει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης.

«Η επέκταση της βραχυπρόθεσμης εργασίας και τα μέτρα ενίσχυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σκόπιμα διότι σταθεροποιούν τα έσοδα των ιδιωτικών οικονομικών παικτών. Ωστόσο, θα χρειαστεί επίσης ένα εκτεταμένο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο Μίχελσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters