Η πανδημία του κορωνοϊού εγκυμονεί τον κίνδυνο να αφήσει μόνιμο «αποτύπωμα» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, επιφέροντας ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στον ενεργειακό κλάδο, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές του πετρελαίου θα καταποντισθούν 40% φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Της κατάρρευσης του πετρελαίου θα επακολουθήσει η «ασθενέστερη ανάκαμψη στην ιστορία», εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο αντίκτυπος του Covid-19 έχει σαρώσει τις αγορές εμπορευμάτων, από ενέργεια μέχρι μέταλλα και βασικά είδη διατροφής. Έχει εγείρει εμπόδια στις εμπορικές ροές και «μεταμορφώσει» ολόκληρους κλάδους.

Ακόμη και όταν παρέλθουν τα χειρότερα στην πανδημία, η πετρελαϊκή ζήτηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαρθρωτικές μεταβολές, όπως ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους, προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως, εξελίξεις που θα περιορίσουν την ανάγκη για μεταφορικά καύσιμα, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Μακροπρόθεσμα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στη ζήτηση και προσφορά εμπορευμάτων θα μπορούσε να έχει διάρκεια, επηρεάζοντας τόσο τους εξαγωγείς όσο και τους εισαγωγείς πρώτων υλών», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μέση τιμή πετρελαίου στα 35 δολάρια το βαρέλι για το 2020, από 58 δολάρια στην εκτίμηση του Οκτωβρίου.

Για την επόμενη χρονιά αναμένει ανάκαμψη των τιμών στα 42 δολάρια το βαρέλι, αν και οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για πετρέλαιο στα 59 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε στα 21 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατέγραφε οριακές απώλειες, στα 16 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ εμφανίζει απώλειες 27% και το αμερικανικό αργό 14%. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Μαϊου είχε υποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας κάτω του μηδενός.

Αδυνατεί ο ΟΠΕΚ+ να ισορροπήσει την αγορά

Η ενεργειακή κρίση φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία του Οργανισμού Πετερελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και των συμμάχων -της επονομαζόμενης συμμαχίας ΟΠΕΚ+- να επαναφέρουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, με τον κόσμο να «πλημμυρίζει» από πετρέλαιο.

Η πρόσφατη συμφωνία για μείωση της παραγωγής δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει την κατρακύλα των τιμών.

«Παρότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι συμφώνησαν τον Απρίλιο σε νέες μειώσεις στην παραγωγή, μακροπρόθεσμα, η συμφωνία υπόκειται στις ίδιες δυνάμεις που οδηγούν στην κατάρρευση των προηγουμένων συμφωνιών», καταλήγει η έκθεση.